En varm luge klar til efterladte spædbørn

Omsorg for uønskede børn

Forsøg på at hjælpe tusindvis af nyfødte, som forældrene ikke vil kendes ved.

Hver dag året rundt uanset vejret, om det er en kold vintermorgen eller en glohed sommeraften, bliver spædbørn efterladt af deres mor eller forældre, der af den ene eller anden grund ikke ønsker at have dem hos sig. Det er hårdt for de uønskede børn, men nogle er heldigere end andre, nemlig dem, der efterlades i det, kineserne kalder en „baby sikkerheds-ø“ (yīng’ér ānquán dǎo – 婴儿 安全岛).

På dansk kaldes sikkerheds- øen en babyluge. Dem er der siden 2011 oprettet en del af rundt om i Kina. Her kan den uønskede baby anbringes anonymt, og moderen kan være sikker på, at barnet straks får trygge omgivelser og bliver passet og plejet bedst muligt. Afleveres barnet ikke i en børneluge, bliver det måske efterladt på banegård eller et offentligt toilet.

En babyluge er en bygning, hvor en person, som regel en moder, anonymt kan aflevere et spædbarn, som moderen eller forældrene ønsker at skille sig af med. Lugen er udstyret med en vugge og en kuvøse og hvad der ellers skal til at for at skabe trygge forhold for et spædbarn. Når det er afleveret, trykker personen på en alarmknap og forlader bygningen, og mindre end ti minutter efter kommer en person fra plejepersonalet og tager sig af barnet.

Tv-stationen Phoenix i Hong Kong bragte en reportage fra babylugen i Guangzhou. I to døgn fulgte et filmhold, hvordan mødre tog en hjerteskærende afsked med deres børn, før de blev afleveret i babylugen. Billedet viser en mor og en ledsagende kvinde på vej ind i „baby sikkerheds-øen“. Moderen fortalte, at hun skilte sig af med barnet, fordi det led af downs syndrom og altså var psykisk udviklingshæmmet. (Foto: Shi Liu).

Tv-stationen Phoenix i Hong Kong bragte en reportage fra babylugen i Guangzhou. I to
døgn fulgte et filmhold, hvordan mødre tog en hjerteskærende afsked med deres børn, før
de blev afleveret i babylugen. Billedet viser en mor og en ledsagende kvinde på vej ind i
„baby sikkerheds-øen“. Moderen fortalte, at hun skilte sig af med barnet, fordi det led af
downs syndrom og altså var psykisk udviklingshæmmet. (Foto: Shi Liu).

Det bliver normalt bragt til et hospital for at blive undersøgt af en læge. Bygningermed en babyluge er ofte knyttet til et børnehjem, hvor børnene kan blive passet. Nyfødte med handikap og sygdomme uønskede I Kina bliver hvert år omkring 10.000 børn – måske endnu flere – opgivet af mødrene eller forældrene, oplyser Wang Zhenyao, der er præsident for Kinas Velfærdsforsknings Institut ved Beijing Universitet, til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Ifølge kinesiske medier er mange af disse babyer piger. De er uønskede, fordi mange forældre følger den tradition, der siger, at sønner er mere værdifulde end end døtre, fordi de skal tage sig af forældrene på deres gamle dage og føre familienavnet videre. Når børnehjem i Kina ofte er fyldt med piger, skyldes det også tre årtiers streng etbarnspolitik.

Når et ægtepar kun må få ét barn, vil mange for- ældre skille sig af med en pige og håbe på at få en dreng. Men efterhånden som verdens næststørste økonomi vokser, og landet bliver mere velhavende, samtidig med at etbarnspolitikken lempes og kvinder værdsættes mere end før, melder sundhedsmyndighederne nu, at der efterlades stor set lige mange piger og drenge i babylugerne.

Nyfødte forlades nu fortrinsvis, fordi de har en skavank som fx ganespalte, eller de lider af en alvorlig sygdom som Downs syndrom, en hjerneskade eller en medfødt hjertesygdom. Disse lidelser kan den moderne lægevidenskab gøre noget ved, men forældre til børn med disse lidelser fortæller, at det nu er så dyrt at få barnet behandlet på et hospital, at de simpelthen ikke kan skaffe penge til behandlingen.

Derfor har de ikke anden udvej end at fravælge barnet, hvis de ikke kan affinde sig med dets handikap eller sygdom. Det er forbudt ved lov i Kina at efterlade et barn på gaden. Det kan straffes med op til fem års fængsel. Men at anbringe et barn anonymt i en babyluge er straffrit. Det har skabt debat om babylugernes berettigelse i forhold til gældende lov.

Velfærdsarbejderes initiativ
Den første babyluge i Kina blev oprettet 1. juni 2011 i Shijiazhuang, hovedstaden i provinsen Hebei i det nordlige Kina. Det var medarbejderne i hovedstadens sociale velfærdsinstitut, der tog initiativ til at indrette en babyluge ved indgangen til instituttet.

Det skete tit, at personalet fandt et forladt nyfødt barn på hovedtrappen. Måske havde det blot en plasticpose viklet om sig, eller det var anbragt i en papæske. Det var påvirket af for koldt eller for varmt vejr og blev somme tider angrebet af hunde og katte. Der var desuden rapporter i medierne om nyfødte, der var forladt på gaden, i parker eller i affaldsbeholdere.

På et møde om de forladte børns skæbne blev der henvist til, at nogle lande i Europa havde indrettet bygninger, hvor uønskede spædbørn kunne afleveres anonymt under betryggende forhold. Medarbejderne besluttede at indrette en babyluge ved indgangen til instituttet. Den ville koste 100.000 yuan (87.000 kr.). Pengene blev skaffet fra bl.a. virksomheder, og Zhijiazhuangs regering støttede projektet.

Førhen døde over halvdelen af de babyer, der blev anbragt på trappen. Babylugen har forbedret chancerne for at overleve betydeligt, siger velfærdsinstituttets leder, Han Jinhong. Andre provinser fulgte eksemplet fra Hebei. I marts 2014 var der oprettet 25 babyluger i ti provinser, og flere vil blive oprettet i resten af landet i 2015, oplyser Kinas Center for Børns Velfærd og Adoption.

Kritikere af babyluger siger, at de kan få flere forældre til at opgive deres børn, fordi det nu kan ske så let og fuldt ud lovligt. Hertil svarer tilhængerne, bl.a. Han Jinhong, at der altid vil være forældre, der forlader deres uønskede børn. „Det kan vi ikke lave om på. Vi kan ikke ændre umoralsk adfærd, men vi kan begrænse den skade, denne adfærd forvolder”, siger han til avisen Gobal Times.

Han henviser også til, at siden instituttets babyluge blev taget i brug, overlever 67 pct. af de forladte børn, som instituttet tager imod, førhen var det højst halvdelen, der overlevede. Fra en enkelt provins med børneluge meldes om flere forladte børn, end før lugen blev oprettet, men de fleste byer meldes om samme antal forladte børn som hidtil.

En babyluge i Guangzhou i provinsen Guangdong i Sydkina blev taget brug den 28. januar 2014. Her blev der afleveret langt flere børn, end plejepersonalet kunne klare, så lugen måtte lukkes midlertidig den 17. marts 2014. Da var der indleveret 262 babyer – 148 drenge og 114 piger. 67 pct. var under et år gamle. Det var langt flere end i andre byer.

Årsagen var, ifølge de lokale myndigheder, at Guangzhou er hjemsted for et meget stort antal migrantarbejdere, der ikke er fastboende i byen og derfor ikke er i stand til at tage sig af spædbørn. Behov for bedre velfærdssystem.

En kommentator i Beijing Tidende mener, at de statslige organer „ikke har gjort nok for at forske i de sociale forhold og derfor ikke var forberedt på at håndtere den krise, som det store antal indleverede spædbørn i Guangzhou skabte”. En lignende kommentar i Beijing Nyheder påpeger, at Kina har brug for at gøre mere for at beskytte børn og hjælpe dem med at undgå den „grusomme virkelighed”, det er at blive forladt. På provinsregeringen Jiangsus hjemmeside konstaterer man, at der er behov for et mere omfattende juridisk system, der kan skabe bedre velfærd og yde større støtte til familier med alvorligt syge eller handikappede børn.

Zhu Jingjun fra Guangzhous socialrådgiverforening mener ifølge avisen Sydkinas Dagblad, at mange forældre ikke er klare over, at de har adgang til social bistand. „Vi vil hjælpe dem til at trække på de sociale ressourcer, at gå til en babyluge bør være den allersidste udvej”, er hun citeret for at sige. Velfærdseksperter og embedsfolk gør opmærksom på, at Kina har forskellige velgørende fonde og en offentlig sygesikring, der kan hjælpe syge og handikappede.

Men de påpeger også, at Kina mangler et ensartet, landsdækkende velfærdssystem. „Hvis der var et sådant system, behøvede en masse forældre ikke at opgive deres børn”, siger Ji Gang fra Kinas Center for Børns velfærd og Adoption. „Så ville vi ikke være nødt til at oprette så mange babyluger“.

 

En 2000 år gammel lov om uønskede børn

At forældre i Kina skiller sig af med et uønsket barn er ikke et nyt fænomen. Det blev omtalt allerede i det tredje århundrede f.v.t. af filosoffen Han Fei Tzu. De fattige bønder havde som regel kun råd til to sønner og en datter. Børn født derudover blev ofte dræbt. Men Qin-staten betragtede mennesker som statens ejendom, og at dræbe et barn betragtedes som tyveri fra staten. Teksten til en af Qin-statens love om uønskede børn, skrevet på bambusstænger, blev fundet ved en udgravning i Kina i 1975. Her står der, at mænd, der dræber deres børn, straffes med tvangsarbejde, mødre med som slavearbejder at male korn. Det var altså forbudt at dræbe en nyfødt, med mindre det var misdannet og dermed ikke kunne være til gavn for staten.

Læs artiklen i PDF format En varm luge her