Kinabladet nr. 39 Efterår 2008

Kinabladet nr.39 Efterår 2008

Mor, der er for sent
Digt om jordskælvet af Wu Yiting, oversat fra kinesisk af Signe Overgaard Ptaszynski (se digtet her)

„Vi går lige til stregen, aldrig over“
Anette Kruse om kinesisk tidsskrift og dets chefredaktør. Stregen, hun taler om, er fastlagt af den kinesiske regering. Den markerer, hvor langt Kinas mediefolk kan gå uden at komme i klammeri med censurens linjevogtere. De, der overskrider stregen, risikerer at komme i fængsel. Men man kan jo skubbe lidt til den ….

OL, nationalisme, kineserne og tibetanerne
Ledende artikel skrevet af det kinesiske tidsskrift Caijings chefredaktør, oversat fra engelsk af Anette Kruse. ”Vi må vise større respekt for det tibetanske folks religion og kultur. Politisk indsigt er afgørende for at kunne udstikke en ny kurs”, konkluderer chefredaktøren.

Pagodernes Kina
Henrik Strube om en vigtig del af kinesisk kultur. Man skal ikke bevæge sig ret meget omkring i Kina, før man får øje på en af buddhismens hellige bygninger, en pagode. Dem findes der et par tusinder af rundt om i Kina. I dem opbevares buddhistiske relikvier af enhver art, fra en tand, der siges at have befundet sig i munden på buddhismens stifter, til buddha-statuer og århundredgamle skrifter. (se hele artiklen her)

Indholdsrig opdatering af kinabog
Verner Worm anmelder ny udgave af Clemens Stubbe Østergaards bog, Kinas Eksperimenter. ”Det er den bedste og mest indholdsrige opdaterede bog om Kina, vi har på dansk. En sådan bog er der også brug for efter Olympiaden”.

Bondeliv i Beijing
Gert Holmgaard Nielsen har besøgt en bonde i udkanten af Beijing. Livet som bonde var for hårdt i Zhangjiakou. Så for ti år siden kom Zhao Liang til Beijing for at dyrke jorden her i stedet. Det har han aldrig fortrudt, skønt han har fået ondt i ryggen af det.

Atter fokus på Kinas bønder 
Morten Laugesen om Kinas landområder, der er i krise. Det har fået regeringen i Beijing til, efter nogle års pause, atter at sætte forholdene på landet øverst på den politiske dagsorden.

Massakren, der ikke måtte blive glemt
Rikke Agnete Olsen anmelder Iris Changs bog om Nanjing-massakren, japanernes massakre mod befolkningen i den kinesiske by Nanjing i 1937. ”Det er ubegribeligt, at mennesker kan gøre sådan mod andre mennesker, oven i købet med iver og be-gejstring, som det beskrives af øjenvidner, og som det kan ses på nogle af billederne i bogen. Derfor er den også stadig lige vigtig og væsentlig, for med George Santayanas ord, som Iris Chang citerer til sidst i sin indledning: „De, der ikke husker fortiden, er dømt til at gentage den”.

Kina set med et vågent og skarpt øje
Jørgen Delman anmelder Flemming Ytzens bog, Supermagten Kina. ”Mange af hans analyser er skarpe, og han formidler betydelige indsigter på en letfattelig måde. Samtidig underbygger hans faktabokse teksten på eksemplarisk vis”.

Ri chang Sheng huo
Store og små begivenhederne i kinesernes hverdag, samlet af Claus Seiden.

Mindehøjtidelighed
Den kinesiske Kulturkomite arrangerede en mindehøjtidelighed i København for ofrene for jordskælvet i Sichuan-provinsen. Foto fra højtideligheden.

Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 39 Efterår 2008 PDF format

eller læs det online her