Kinabladet nr. 40 Vinter 2008

Kinabladet nr. 40  Vinter 2008

Brusende vandfald
Digt af Dondrup Gyal, tibetansk forfatter, oversat fra engelsk af Ellen Bangsbo

Årets tema: Tibet
De blodige optøjer i Tibet den 14. marts 2008 overskyggede forberedelserne til OL i Beijing. Vi har forsøgt at samle noget materiale om konflikten ud over det dagsaktuelle.

Kinas syn på Tibets kultur
Tibetansk kultur har i århundreder været tibetanernes ”åndelige søjle”, hedder det i en hvidbog, som den kinesiske regering udsendte den 25. september 2008. Den skal give verdenssamfundet ”en bedre forståelse af, hvordan Tibets kultur beskyttes og udvikles”.

Kritik af Kinas Tibet-politik
En gruppe prominente kinesiske intellektuelle har sendt en opfordring til den kinesiske regering om at indstillet, hvad de kalder en ensidig propagandakampagne om forholdet til Tibet.

Beijings Tibet-problem
Kina har søgt at løse konflikten med tibetanerne ved at skabe økonomisk vækst i Tibet og påvirke tibetanerne med kinesisk kultur. Netop denne politik har udløst voldsomme tibetanske protester som dem i marts 2008.

Tibet på internettet og i medierne
En kinesisk-amerikanske forfatter efterlyser en mere afbalanceret og fordomsfri analyse af striden om Tibet. Den finde kun hos internettets private bloggere.

Lhasa 14. marts 2008
Hvad skete der i Lhasa den 14. marts 20o08, da Tibets hovedstad oplevede de værste uroligheder siden opstanden mod det kinesiske styre i 1979? En britisk journalist var øjenvidne.

Tibet: kampen om mediebilledet
Der er mange modstridende rapporter om, hvad der skete i Lhasa, Tibet og de tibetanske områder i de tilstødende provinser under urolighederne i marts 2008. På grundlag af tibetanske kilder giver en dansk antropolog, der studerer tibetanske forhold, sin vurdering af, hvad der skete, og om årsager til og konsekvenser af den tibetanske opstand.

Det vi ved er, at …
Amnesty International benyttede OL i Beijing til at ”lægge pres på Kina” for at få den kinesiske regering til at overholde de af FN vedtagne menneskerettigheder. Hvordan det lykkedes Amnesty at få budskabet om brutal, kinesisk behandling af nogle af landets borgere udbredt herhjemme, fik man et indtryk af i et indslag i Danmarks Radios Deadline.

Tibets kultur: Mellem tradition og fornyelse
Tibetansk buddhisme er indbegrebet af tibetansk kultur. Kinesiske restriktioner i de seneste år på netop dette område er en del af forklaringen af tibetanernes opstand mod kineserne i marts 2008.

Mødet med Tibet og tibetanerne
En dansk familie var i sommeren 2008 på to ugers ferie i Tibet, fire måneder efter urolighederne i marts. Mødet med Tibet og tibetanerne var en dybt fascinerende oplevelser, og familien var vidne til, at religionen spiller en helt central rolle i tibetanernes tilværelse.

Kinas udvikling og udfordringer
Værker af den kinesiske film- og videokunstner Yang Fudong blev fra 9. august til 26. oktober 2008 vist på en udstilling, China in Transition, arrangeret af kunstforeningen Gl. Strand i København. Yang Fudongs værker tager publikum med på en forunderlig rejse, der ad kunstens vej skildrer dem udvikling og de udfordringer, Kina står overfor netop nu.

Lykken findes i byerne – måske
I tilknytning til Yang Fudongs udstilling (se foregående artikel) holdt seniorforsker ved NIAS – Nordisk Institut for Asienstudier Cecilia Milwertz foredrag om et eksempel på udstillingens emne, Kina Under Forandring. Hun talte om forandringer for to grupper af migrantkvinder i reformernes Kina, fabriksarbejdere og prostituerede.

Kina forandres ikke på én dag
I tilknytning til Yang Fudongs udstilling (se foregående artikler) holdt Jørgen Delman, direktør for NIAS – Nordisk Institut for Asienstudier, foredrag om forandringer og forvandlinger, han har oplevet i Kina.

Et kig ind i det moderne Kina
Det moderne Kina som det kommer til udtryk i formgivning og design inde for arkitektur, mode, grafisk kunst, film og mange andre områder blev fra marts til juli 2008 præsenteret på en udstilling i London, China Design Now. Kinabladets medarbejder besøgte udstillingen.

Frivillige hjalp katastrofens ofre
Jordskælvet i Sichuan-provinsen den 12. maj 2008 kostede 88.000 mennesker livet, og titusinder blev kvæstet. Men katastrofen havde også sine lyspunkter: Fra hele landet strømmede frivillige til katastrofeområderne for at yde hjælp til ofrene. Det giver måske håb om nye tider for Kinas NGOer.

Jordskælvet en lærestreg for Kina
Jordskælvet vil gøre kløften mellem by og land i Kina endnu dybere. Katastrofen har desuden afsløret, at myndighederne må gribe stærkere ind over for embedsmændenes og andre korruption. Det var emnet for en kommentar skrevet af to medarbejdere ved det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua kort efter jordskælvet den 12. maj 2008.

Jordskælvet gav pressefrihed
Kinesiske journalister og fotografer kunne arbejde næsten helt frit, da de lavede reportager om jordskælvskatastrofen i Sichuan-provinsen. Men det skete uden myndighedernes billigelse, og friheden varede ikke ved.

Kina og menneskerettighedrne
Nu da røgskyerne efter De Olympiske Lege i Beijing har lagt sig, er det værd at se lidt mere overordnet på stridens kerne: beskyttelsen af menneskerettighederne i Kina. Den er på alle væsentlige områder bedre nu end i 1980.

Nye uroligheder i Xinjiang-provinsen
Spændingerne mellem myndighederne og uyghurer i Xinjiang-provinsen i Nordvestkina kom igen i søgelyset i forbindelse med eksplosioner i provinsen i august 2008. Det anstrengte forhold mellem uyghurer og Han-kinesere har dybe rødder, men intern splittelse blandt uyghurerne betyder, at urolighederne ikke for alvor udfordrer Kommunistpartiets kontrol over provinsen.

Sprog, kultur og business
Sønderborg har fået et nyt universitetsmiljø, et grænselandsuniversitet, der hører under Sydjysk Universitet, og som måske kan udvikle sig til at blive Danmarks internationale universitet. Kinabladet har besøgt den nye Sønderborg campus og talt med lederen af det nye studium i kinesisk sprog, kultur og samfundsforhold.

Dansk-kinesisk sproginstitut i København
København har fået et Konfucius Institut, en kinesisk institution, hvis hovedopgave er at udbrede kendskabet til kinesisk sprog og kultur i udlandet. Grundlaget for det nye instituts arbejde er et samarbejde mellem Copenhagen Business School og Renmin Universitet i Beijing.

Fin håndsrækning, men imponerer ikke
Anmeldelse af ”Turen Går til Beijing” fra Politikens Forlag. Det er alt i alt en fin håndsrækning til turistrejsende, men den imponerer ikke. Dertil er bogen ganske enkelt for tynd, ligesom de to forfattere kommer for let omkring de store og spændende emner. Har man i forvejen den nye rejseguides ”storebror”, ”Turen Går Til Kina”, kan man vente på den 2. udgave af den nye guidebog, hvor der forhåbentlig kommer lidt mere kød på.

Hakkaerne og deres runde huse
Kina har fået endnu et af sine historiske bygningsværker godkendt som en del af verdens kulturarv, nemlig 46 af hakka-folkets runde huse i Fujiang-provinsen. Husene tillægges nu lige så stor betydning som Kinas Store Mur og Egyptens pyramider. Sammen med husene er hakka-folkets usædvanlige skæbne kommer frem i lyset.

Kærlighed under groteske forhold
Anmeldelse af Yan Liankes roman ”Folkets Tjener”, en satirisk roman, der er forbudt i Kina. Yan Lianke lever dog fortsat frit i Kina og kan skrive frit, og trods forbud er han også i sit fædreland anset for at være en af landets betydeligste forfattere.

En let introduktion til det moderne Kina
Anmeldelse af Jes Randrups bog ”Lykkespil i Kina”. Det er en journalistisk og let tilgængelig bog om Kina i dag. Han formidler ti menneskers beretninger fra dagens Kina. Det er relativt korte historier med mange interessante stemmer. Det er gode historier, men der er ikke meget nyt for Kina-kenderen. Man må håbe, at de siger den nysgerrige nytilkommende mere.

Kinesisk kulturs mange ansigter
Anmeldelse af Vivi Kjærs og Bent Lerbæk Pedersens bog ”Riget i Midten – En introduktion til kinesisk kultur”. Bogen dækker en stor del af det kulturelle spektrum, fra kinesisk sprog, skrift og maleri til kunsthåndværk, festivaler, mad og arkitektur. Men ikke musik. Det er en særdeles smukt organiseret introduktion til den traditionelle kinesiske kultur og et smukt og langtidsholdbart bogværk.

Individets rolle i et dynamisk samfund
Anmeldelse af Mette Halskov Hansen og Stig Thøgersens bog ”Kina – individ og samfund”. Bogen handler om indbyggerne i Den Kinesiske Folkerepublik. Generelt er forholdet mellem individ, familie og partistat et gennemgående tema i bogen. Den fortjener at blive oversat til engelsk. Den engelsktalende verden har brug for letlæselig litteratur, der ikke bare starter med forfatternes forudfattede meninger.

Månefesten – et symbol på sammenhold
Kineserne har to store festdage, Forårsfesten, hvor man fejrer månenytåret, og Midt-Efterårs Festen, der står i fuldmånens tegn. Deter højtider, som kineserne tager med sig, når de slår sig ned i udlandet. Kinabladet var med til kineserne Månefest i København i september 2008.10.29

Ri chang sheng huo
Store og små begivenheder i kinesernes hverdag – fra Kinas rigeste person over flere og flere piger, der bortadopteres, til en bonde, der som amatørfotograf er blevet landskendt for sine billeder af dagliglivet i landsbyen.

Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 40 Vinter 2008 PDF format

eller læs det online her