Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • Kinabladet nr. 49 Forår 2011

  Kinabladet nr. 49 Forår 2011

  Nyt kursuscenter jævnet med jorden  Efter ordre fra bystyret i Shanghai er en nyopført bygning til kunstneriske aktiviteter blevet jævnet med jorden. Bygningen i Shanghais nye kunstnerkvarter tilhørte Kinas verdenskendte kunstner Ai Weiwei. Han er ikke i tvivl om, at ødelæggelsen er en politisk hævnakt.

  Fredspristagerens tomme stol Da Nobelkomiteen skulle uddele Fredsprisen for 2010 ved en højtidelighed i Oslo manglede hovedpersonen. Den kinesiske demokratiforkæmper Liu Xiabos stol stod tom.

  Arkivernes detaljerede grusomhed Gjorde Mao Zedong og datidens partiledelse sig skyldig i 30, 40 eller 50 millioner omkomne under det katastrofale Store Spring Fremad for et halvt århundrede siden? Skelsættende bog leverer skræmmende forklaringer.

  Manden, der afslørede katastrofen Journalisten Yang Jisheng har skrevet bogen ”Gravsten”, der afslører begivenhederne under Det Store Spring Fremad. Bogen er forbudt i Kina.

  Håb om en mere korrekt statistik  Seks millioner kinesere fik i november 2010 et helt specielt job i forbindelse med Folkerepublikkens sjette folketælling: De skulle i løbet af ti dage banke på hos hver eneste af Kinas 400 millioner husstand for at indsamle så korrekte informationer som muligt om befolkningens størrelse og familiernes mere eller mindre private forhold.

  Et modigt og ansvarsbevidst land Under overskriften ”Kinas rolle i verden” har en kinesisk økonom i en artikel i den officielle kinesiske avis China Daily gjort status over Kinas forhold til blandt andet USA og Europa.

  Kina forandrer verden Kan Kinas fredelige opstigning til den globale magtscene fortsætte med at være fredelig? Forsigtighed er nødvendig fra både amerikansk og kinesisk side.

  Sabelraslen eller klingende mønt Det symbiotiske samkvem, som USA og Kina har udviklet i handelsmæssig, investeringsmæssig og finansiel forstand, har ingen af dem råd til at ødelægge.

  Et kinesisk landskab En fotografs billede af landskabet ved byen Yangshuo ved Lijiang-floden. Tvivlsomme teorier og magtfulde ideer

  Anmeldelse af Peer Møller Christensens bog ”Politik og ideologi i Kina”.

  Kinas kamp for modernisering Anmeldelse af Henrik Bonne Larsens og Thorkil Smitts bog ”Kina efter 1840”.

  De vil være med hvor tingene sker Referat af kulturformidleren Birthe Markmans foredrag i Dansk-Kinesisk Forening om forholdene for kinesiske kvinder, som hun mødte eller hørte om.

  Ri chang sheng huo  Om store og små begivenheder i kinesernes hverdag og tilværelse.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 49 Forår 2011  PDF format

  eller læs det online her 

   

   

 • Kinabladet nr. 48 Vinter 2010

  Kinabladet nr. 48 Vinter 2010

  1995.11
  Kinesisk kunstværk, skabt af kunstneren Zhao Nengzhi. Sandsynligvis er valget af motiver udtryk for kunstnerens frustrationer over den tavshed, der omgærder lange perioder af moderne kinesisk historie: Det Store Spring Fremad, Kulturrevolutionen, Firebanden, massakrerne i Beijings centrum i 1989.
  Af: Zhao NengZhi
  Ophedet holmgang om fredspris
  Kinesisk vrede efter tildelingen af Nobels Fredspris til systemkritikeren Liu Xiaobo.
  Beslutningen kritiseres for at svigte Alfred Nobels testamente. Nyheden om, hvem der fik årets fredspris, sendte dønninger gennem mediehavet – også i Kina, men naturligvis kun i den del af internettet og blogsfæren, som censurapparatet ikke nåede at ramme.
  Af: Flemming Ytzen
  Nogle har fået et nyt hus
  Da Sichuan-provinsen i det sydvestlige Kina blev ramt af et jordskælv den 12. maj 2008, mistede 90.000 by- og landboere livet, og over fem millioner blev hjemløse. Beijing-korrespondenten Rachel Beitarie besøgte i juli 2010 et af de hårdest ramte områder – Beichuan – og talte med nogle af dem, der blev hjemløse to år tidligere.
  Af: Rachel Beitarie
  Shakespeare i cirkusversion
  Jette Mechlenburg om et dansk-kinesisk teatersamarbejde, der er mundet ud i en helt speciel opsætning af Shakespeares skuespil ”The Tempest” med både danske og kinesiske skuespillere. Kinabladets medarbejder fulgte en hel dags prøver på Meridiano Teatret i København. Skuespillet havde premiere i Shanghai den 125. oktober 2010 og skal på turne herhjemme efter nytår 2011.
  Af: Jette Mechlenburg
  Kinas mange ansigter
  Fotografen Lene Bjerre Herdel, der hr en fortid som kontorchef i Frederiksborg Amts erhvervsafdeling, har to gange rejst i Kina: I 2005 som leder af en erhvervsdelegation, i 2009 som turist på egen hånd fra nord til syd i det store land. Fotografen fortæller i tekst og billeder om sit møde med Kina og kineserne på disse to meget forskellige rejser. ”Kinas mange ansigter” har titlen på en fotoudstilling, som Lene Bjerre Herdel holdt i Farum i efteråret 2010.
  Af: Lene Bjerre Herdel
  2500 år med Kongfutse
  Lektor Bent Nielsen holdt i september 2010 foredrag i Dansk-Kinesisk Forening om filosoffen, der har lagt navn til kongfutsianismen, og som levede for 2500 år siden. Referat af foredraget.
  Af: Flemming Poulsen
  Mere kontrol med Beijings migranter
  Flemming Poulsen om den kinesiske regerings nye indgreb mod migrantarbejderne, der bor i landsbyer i Beijings opland. Mange af landsbyerne bliver spærret af fra omverdenen med mure og gitterporte. Beboerne – de fleste er migranter – og alle andre bliver nøje kontrolleret, når de vil ind i eller ud af landsbyerne. Det sker for at bekæmpe kriminalitet, siger myndighederne, men et kinesisk tidsskrift har fundet ud af, at det virkelige formål er et helt andet.
  Af: Flemming Poulsen
  En skatkiste af viden om Kina
  Kinabladet er udkommet med fire numre om året siden starten i 1999. Nu findes alle numre fra nr. 25 (Forår 2005) på nettet. Her kan man finde frem til det nummer af bladet, man er interesseret i, downloade bladet i pdf-format, eller blade gennem hele nummeret og vælge de enkelte sider ud.
  Af: Flemming Ytzen
  Kina ikke en ny supermagt
  Professor ved København Universitet Søren Kjeldsen-Kragh mener, at Kina har så mange problemer indadtil og udadtil, at det ikke i en overskuelig fremtid kan blive en supermagt på linje med USA. Referat af professorens foredrag i Dansk-Kinesisk Forening i august 2010.
  Af: Flemming Poulsen
  Richang shenghuo
  Claus Seiden om store og små begivenheder i kinesernes tilværelse, fra kampagne mod rygning over kinesernes indkøb af toiletter til forsøg med panda-kloner.
  Af: Claus Seiden

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 48 Vinter 2010 PDF format

  eller læs det online her

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.