Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • Kinabladet nr 45 Forår 2010

  Kinabladet nr 45 Forår 2010

  Eternal Goose
  Et kinesisk kunstværk, skabt af kunstneren Yue Minjun i Beijing. Hans kunstneriske varemærke er unikt: han bruger sit eget ansigt som model. Kunstkendere kalder ham den kyniske kunstner.

  Kina ville censurere Obama
  Gert Holmgaard Nielsen om Obamas besøg i Kina i efteråret 2009, den første af tre artikler i dette nummer om censur og ytringsfrihed i Kina. Mens Obama storsmilende gennemførte sit besøg, havde den venlige og imødekommende vært, den kinesiske regering, travlt i kulisserne. Der var kamp til stregen mellem de to parter om at styre de budskaber og fortolkninger, som ville blive sendt i trykken, æteren og cyberspace om begivenheden.

  Bloggerne skal klatre over en mur
  Den anden artikel om censur og ytringsfrihed. Gert Holmgaard Nielsen om den femte kinesiske bloggerkonference, der blev holdt i et afsides liggende amt i Guangdong-provinsen i slutningen af 2009. Det var ikke en konference om oprør mod de politiske autoriteter. Det hele handlede om civil ulydighed – eller i grunden bare om at gøre så mange som muligt opmærksom på, hvilken magt hver enkelt blogger besidder ved bare at skrive om små ting i hverdagen uden at bevæge sig ud over, hvad loven tillader.

  Hjemmesider blokeres
  Gert Holmgaard Nielsens tredje artikel om censur og ytringsfrihed. To it-institutioner i USA indsamler oplysninger om hjemmesider, der blokeres af de kinesiske hjemmesider: herdict.org og chinadigitaltimes.net. Det interessante er, at i begge tilfælde er det brugere i Kina, der rapporterer om specifikke sider, som de ikke kan få adgang til. De to institutioner har kun eksisteret i kort tid. På Herdict.org er der registreret 54 blokerede hjemmesider i Kina, registreret via 146 rapporter. Her er Kina absolut topscorer. Nr. 2 er USA. Danmark er nummer otte.

  Elleve års fængsel for kritik af styret
  Flemming Poulsen om en af Kinas mest fremtrædende kritikere af det kommunistiske styre, Liu Xiaobo, der i december 2009 ved en domstol i Beijing blev idømt elleve års fængsel, den hidtil strengeste straf for overtrædelse af straffelovens paragraf 105. Den handler om virksomhed, der har til formål at omstyrte landets regering og samfundssystem. Han har været med til at udarbejde dokumentet Charter 08, der lægger op til en debat om politiske reformer af det kinesiske styre. Han har i et væld af artikler slået til lyd for indførelse af demokrati i Kina ad fredelig vej.

  En brat opvågnen til realiteterne
  Clemens Stubbe Østergaard om regeringens Tibet-note. Den er ikke et forræderi, men tegn på en gryende erkendelse af, hvor vigtig Kina er – både for Danmark og for EU.

  Svaret til Kina om mødet med Dalai Lama
  Oversættelse fra engelsk af regeringens verbalnote til Kina om Tibet.

  Billeder af et forandret Kina

  Jette Mechlenburg om billedkunstneren Inger Lises Rasmussens bog, Brilliant City. Kinesiske storbyers voldsomme forandring var emnet for to studierejser, som Inger Lise Rasmussen foretog i Kina i 2007 og 2008. De mange billeder, hun tog af de arkitektoniske forandringer i Kinas storbyer, blev i efteråret 2009 til en kunstudstilling i Århus Kunstbygning og til en fotografisk billedbog, Brilliant City.

  Moderniseringens hensigter og forløb
  Under overskriften ”Kinas Destruktion – Rekonstruktion – Konstruktion” har adjunkt, ph.d. Andreas Steen, Aarhus Universitet, i bogen ”Brilliant City” skrevet om Kinas modernisering. Byggepladsen Kina består af og defineres igennem tre indbyrdes forbundne hensigter og forløb: Ødelæggelse af fortidens efterladenskaber, bevarelse af nogle dele af den og bygning af det nye og moderne. Artiklen er gengivet i dette nummer af Kinabladet.

  Danmarks kinesiske danskere
  Flemming Poulsen interviewer Marnie Lai, formand for foreningen ”Dragens Efterkommere”. En kreds af 2. generations kinesere (”dragens efterkommere”) i Danmark ønsker at gøre de nye kinesiske danskere mere synlige og give stødet til en debat om deres rolle og muligheder i det danske samfund.

  Kinesiske komponister og deres musik
  Rikke Krabbenhøft, der er cand.mag. i musikvidenskab, om kinesisk musik, der i dag spilles over hele verden. Nogle af de mest fremtrædende kinesiske komponister trådte frem på scenen i slutningen af 1970’erne, efter at Kulturrevolutionen var overstået. De havde som tusinder af andre unge kinesere været tvunget til at arbejde på landet i nogle år, men sideløbende med det hårde liv som landbrugsarbejdere havde de mulighed for at dyrke deres musikalske talenter. I artiklen er der henvisninger til kinesisk musik på www.youtube.com.

  Kinesere lærer dansk i Beijing
  Jette Mechlenburg om et besøg på den danske afdeling af Universitetet for Udenlandske Studier i Beijing. Her lærer 16 kinesere dansk.

  Ri chang sheng huo
  Claus Seiden om store og små begivenheder i kinesernes hverdag – fra elbiler over dyrere boliger til cybersplid.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 45 Forår 2010 PDF format

  eller læs det online her

 • Kinabladet nr 44 Vinter 2009

  Kinabladet nr 44 Vinter 2009

  Vilde solsikker
  Digt af Lan Lan, oversat fra kinesisk af Maj Korterman og Hejdi Nielsen

  Fire kinesiske digtere og deres digte
  Fire kinesiske digtere besøgte København på vej hjem fra Stockholm til Beijing. Deres danske kollega Niels Hav kaprede dem til en kinesisk digteraften i København den 1. september 2009.
  De læste et par af deres digte op, fire af dem bringes her. Kinabladets medarbejder Jette Mechlenburg var med til digteraftenen.

  At være i eksil er en digters skæbne
  En af de fire digtere, der besøgte i København, er blevet interviewet af et canadisk tidsskrift. Han forklarer, hvad det vil sige at være digter, og hvad han mener med ordene om, at det er en digters skæbne at være i eksil.

  Partichefen blev dissident
  Det kinesiske kommunistpartis tidligere partichef, Zhao Ziyang, der blev afsat efter studenterdemonstrationerne i 1989, har i al hemmelighed skrevet sine erindringer. Bogen er blevet udgivet på et vestligt forlag og anmeldes af Flemming Ytzen. Man kan let forestille sig, hedder det i anmeldelsen, at han med bogen vil sige: Nu har jeg sikret eftertiden, at min version af kollegernes og dermed partiets ugerninger og dumheder ikke glemmes. Se så at få lært jer den virkelige betydning af ordet demokrati: det handler om at regere ansvarligt på vegne af folket.

  Bogen om en håndfuld ildsjæle
  ”Kaldet til Kina” af forfatteren Simon Rom Gjerø er et stort værk om danske missionærers alt andet end fredelige tilværelse i Kina. Det var hårde vilkår, der mødte missionærerne på missionsmarken i Manchuriet. Som læser får man, skriver Anette Kruse i sin anmeldelse af bogen, mulighed for at følge, hvordan de store begivenheder – japansk invasion, borgerkrig og bandeuvæsen – bryder ind i hverdagslivet på en ganske konkret måde. Midt i dette kaos arbejdede en håndfuld ildsjæle, der havde viet deres liv til at udbrede evangeliet blandt ”hedningene”. Man kan ikke undgå at blive imponeret over den ildhus, hvormed disse mennesker gik til deres kald.

  Et dybt personligt manifest
  Den kinesiske forfatter Xiran Xue, der bor i Storbritannien, skrevet bogen ”Kinas vidner – stemmer fra en tavs generation”. Den indeholder interviews med en lang række kinesere, hun har været i kontakt med som journalist i tyve år. De fortæller om deres tilværelse og deres trængsler under det kommunistiske styre, blandet med hendes egne oplevelser og syn på udviklingen. For den, der ikke kender noget videre til forholdene i Kina gennem det tyvende århundrede, er bogen en pæn indføring i tiden og dens forhold, men den, der har interesseret sig blot en smule for Kina, møder i ”Kinas vidner” nok andre, med ikke anderledes vidnesbyrd om trængselstiderne i kinesernes og landets historie, skriver anmelderen, Rikke Agnet Olsen.

  Haves: Eksamensbevis, men hvor er jobbet?
  Millioner af kinesere står efter mange års studier med et eftertragtet eksamensbevis fra et universitet i hånden, men det er ikke nok til at få et job. Akademikernes arbejdsløshedskø vokser. Manglen på et job kan få arbejdsløse til at begå selvmord, fremgår det af Flemming Poulsens artikel om kinesiske akademikeres besvær med at få et arbejde.

  Tre skæbnesvangre dage i juni
  Kinesiske gymnasieelever, der ønsker at læse videre på et universitet, skal bestå en adgangsprøve. Den holdes hvert år i tre dage i juni og følges med nervepirrende spænding af elevernes familier, fortæller Flemming Poulsen i denne artikel om forældrenes håb om, at deres barn vil bestå prøven og dermed kaste glans over familien.

  Klub for talelystne kursister
  Én ting er at kunne læse og skrive kinesiske skrifttegn, en anden at kunne tale kinesisk. Det er der ofte ikke lejlighed til på et kursus i kinesisk. Et sproginstitut i København – Confucius Institute – har haft premiere på et arrangement, der skal gøre noget ved problemet, fortæller lederen af det nye projekt, Feng Chen, i et interview med Flemming Poulsen.

  Ri Chang Sheng Huo
  Claus Seiden har kigget i kinesiske og andre medier for at finde nyt om kinesernes tilværelse: Nyrige kinesere i Beijing bruger over fire mio. kr. om året på sig selv, eldrevne cykler vinder frem i Kina – der fremstilles nu 22 mio. elektrocykler om året. Og en professor i Sydney har anlagt sag mod det kinesiske toldvæsen, fordi han i lufthavnen i Hongkong fik beslaglagt fuldt ud lovlige bøger, som han ville tage med hjem til Australien.

   Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 44 Vinter 2009 PDF format

  eller læs det online her

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.