Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • Kinabladet nr. 42 Sommer 2009

  Kinabladet nr. 42 Sommer 2009

  Forsiden
  En gammel kinesisk kunst – papirklip – har fået nyt liv hos nogle af Kinas samtids-
  Kunstnere. Forsidebilledet fra 2005 med titlen „Figur i papirklip“ er et to meter højt papirklip. Illustration til artiklen Mødet med Kinas samtidskunstnere.

  Digt om 4. juni 1989
  Digt af Xiao Qiang, oversat af Signe Ptaszynski

  Læren fra den himmelske freds oprør
  Et tilbageblik på civilbefolkningens opstand i 1989 mod det daværende regime i Beijing. Hvad har Kina og verden lært, og kan der i dag drages andre konklusioner end dengang? Følgerne mærkes endnu tyve år efter.

  Revolutionær gejst før ”massakren”
  Studenterdemonstrationerne i Beijing i 1989 blev til en folkelig protestbevægelse. En nuværende medarbejder ved Kinabladet fulgte demonstrationerne som de udfoldede sig på et sproginstitut, på Beijings gader og på begivenhedernes centrum, Tiananmen-pladsen.

  Kinas sofistikerede censur
  Anmeldelse af et afsnit om kinesiske medier i bogen ”Globale medier i verdens brændpunkter”. De to forfattere Mette Thunø og Marina Svensson giver på deres begrænsede plads et godt og detaljeret billede af Kinas medier anno 2009.

  Mødet med Kinas samtidskunstnere
  Referat af foredrag, som dr. phil. Else Marie Bukdahl holdt i Dansk-Kinesisk Forening om nutidens kinesiske kunstnere, som hun har mødt på mange rejser i Kina. Illustreret med nogle af kunstnernes værker.

  Fin bog til undervisning
  Anmeldelse af Sven Burmesters bog ”En verden til forskel”, der handler om tilværelsen for en middelklassefamlje i Kina, Egypten og USA. Bogen vil være fin til undervisning i forbindelse med projektarbejder fra 9. klassetrin til gymnasiet/Hf, ikke som kildelæsning, men som baggrundslæsning.

  I har skydevåben, jeg har en pen
  Tsering Woeser er en tibetansk digter, der bruger sin kunst til at kritisere de kinesiske myndigheders fremfærd i Tibet. 42 af hendes digte, oversat fra kinesisk til engelsk, er blevet udgivet på et amerikansk forlag. På sin blog har hun skrevet: ”I har skydevåben, jeg har en pen”, efter at de kinesiske myndighederne har forbudt hende at opholde sig i Tibets hovedstad Lhasa. Hun bor nu i Beijing.

  Kina, Tibet, Abraham Lincoln og Dalai Lama
  I anledning af at det den 10. marts 2009 var halvtreds år siden den fjortende Dalai Lama flygtede fra Tibet til Indien, har den kinesiske regering udgivet en Hvidbog, der gør status over 50 års styre over provinsen på Verdens Tag. Hovedpunktet i Hvidbogen er, at Kina har gjort ende på hvad der kaldes slaveriet i Tibet. Det sammenlignes med den amerikanske præsident Abraham Lincolns afskaffelse af slaveriet i Sydstaterne.

  Til te hos politiet
  En kinesisk blogger har givet et detaljeret referat af, hvad hun oplevede, da politiet i Shanghai afhørte hende om hendes underskrift på et dokument med titlen Charter 08, der indeholder forslag om afskaffelse af etparti-systemet og indførelse af bl.a. fuld ytringsfrihed. Under afhøringen hvad de to politifolk hver en kop te, men der var ingen til bloggeren.

  Kærlighed og kærlighedskvaler
  Anmeldelse af Lisa Sees roman Pæonpavillonen. Der ligger megen research bag bogen, men den fremstår som en gang Barbara Cartland eller Victoria Holt tilsat nogle dele science fiction. Bogen er let læst og vel oversat.

  Nyt æresmedlem
  På Dansk-Kinesisk Forenings generalforsamling den 24. februar 2009 blev Flemming Poulsen, der har været redaktør af Kinabladet siden starten for ti år siden, udnævnt til æresmedlem af foreningen. Desuden fik bestyrelsen to nye medlemmer: Ing-Britt Christiansen og Chang Mei.

  Richang shenghuo
  Om små og større begivenheder i kinesernes hverdag og tilværelse, fra parlamentsmedlemmer, har fået påbud om at synge højt og tydeligt med på nationalsangen i stedet for bare at stå ret eller mumle, over et ny seksetagers magasin med Barbie-dukker på alle etager til bygning af 2000 nye lokalhospitaler i de kommende tre år og indretning af 3700 sundhedscentre og 11.000 sundhedsstationer over hele landet.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 42 Sommer 2009 PDF format

  eller læs det online her

 • Kinabladet nr. 41 Forår 2009

  Kinabladet nr. 41 Forår 2009

  Skrifttegnene for ocean
  Digt af Huang Lihai, oversat fra kinesiske af Signe Ptaszynski

  Målet i Kina: Intelligent vækst
  En dansk biolog og kulturgeograf, Søren Mark Jensen, har i 2½ år arbejdet i Kina som direktør for et stort internationalt samarbejdsprogram, der skal børe det muligt for de kinesiske myndigheder at skåne miljøet og naturen, uden at det går ud over landets økonomiske vækst.

  Baoding – en kinesisk lavenergi-by
  Kina har overhalet USA som verdens største udleder af drivhusgasser. Men Kina rummer store muligheder for at blive en del af løsningen på klimaproblemet. Artiklens forfatter tog til Kina for at finde ud af, hvordan det mon hænger sammen. Et af de områder, hvor produktion af vedvarende energiteknologier foregår i stor skala, er byen Baoding.

  Kulturrevolutionens ofre 42 år efter
  Glem ikke Kulturrevolutionen, den er en skamplet på den kinesiske nation, en forbrydelse mod menneskeheden. Så stærke ord bruges om en bog om et af Kulturrevolutionens ofre, en kvindelig lærer, der i 1966 blev tævet ihjel af Maos rødgardister. Hendes mand kæmper stadig for at få hende officielt renset for de falske anklager, der førte til hendes død.

  Kunsten og den fælles hemmelighed
  En bestemt kinesisk kunstner fangede Kinabladets medarbejders opmærksomhed, da hun besøgte en stor udstilling i London af kinesisk samtidskunst. Kunstneren har noget at gøre
  Med Kulturrevolutionen.

  2000 år med kinesiske ordbøger
  Af et nyt videnskabeligt værk på engelsk fremgår det, at kineserne for over 2000 år siden var i stand til at udgive dem første ordbog på kinesisk. Bogen kan også være til glæde for lægfolk, der ønsker at blive klogere på kinesisk kultur.

  Shakespeares op- og nedture i Kina
  Kineserne stiftede bekendtskab med Shakespeares skuespil for over 100 år siden. De har siden været meget populære hos kineserne, men under Mao har Shakespeare i unåde. Shakespeare i Kina var emnet for et foredrag af teaterhistorikeren Alette Scavenius i Dansk-Kinesisk Forening

  Kina som ny supermagt
  Kina – en ny supermagt? var titlen på et foredrag af lektor Clemens Stubbe Østergaard i Dansk-Kinesisk Forening. De fleste af verdens problemer kan ikke løses uden Kinas medvirken, var aftenens budskab.

  Kunsten af bevæge livskraften
  Medicinsk qigong var emnet for et foredrag i Dansk-Kinesisk Forening af qigong-instruktøren Mette Feilberg. Efter foredraget demonstrerede hun ved hjælp af de 25 tilhørere nogle af de øvelser, som dyrkerne af qigong foretager for at leve i balance med sig selv og forebygge eller slippe af med forskellige sygdomme.

  Charter 08: Sådan bliver Kina et demokrati
  Kinesisk politi reagerede hurtigt, da 303 kinesiske intellektuelle i et manifest med titlen Charter 08, der blev bragt på internettet, opfordrede regeringen til at indføre vidtgående politiske reformer. To af underskriverne blev anholdt, og andre af underskriverne taget med til forhør.

  Ri chang sheng huo

  Små og store begivenheder i kineserne hverdag, fra berømt skuespillerindes farvel til Kina over Kinas lykkeligste by 2008 til fodboldspilleren, der gik i kloster, da hans klub fik forbud mod at spille på grund af slagsmål mellem spillere fra rivaliserende fodholdhold.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 41 Forår 2009 PDF format

  eller læs det online her

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.