Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • Kinabladet nr. 40 Vinter 2008

  Kinabladet nr. 40  Vinter 2008

  Brusende vandfald
  Digt af Dondrup Gyal, tibetansk forfatter, oversat fra engelsk af Ellen Bangsbo

  Årets tema: Tibet
  De blodige optøjer i Tibet den 14. marts 2008 overskyggede forberedelserne til OL i Beijing. Vi har forsøgt at samle noget materiale om konflikten ud over det dagsaktuelle.

  Kinas syn på Tibets kultur
  Tibetansk kultur har i århundreder været tibetanernes ”åndelige søjle”, hedder det i en hvidbog, som den kinesiske regering udsendte den 25. september 2008. Den skal give verdenssamfundet ”en bedre forståelse af, hvordan Tibets kultur beskyttes og udvikles”.

  Kritik af Kinas Tibet-politik
  En gruppe prominente kinesiske intellektuelle har sendt en opfordring til den kinesiske regering om at indstillet, hvad de kalder en ensidig propagandakampagne om forholdet til Tibet.

  Beijings Tibet-problem
  Kina har søgt at løse konflikten med tibetanerne ved at skabe økonomisk vækst i Tibet og påvirke tibetanerne med kinesisk kultur. Netop denne politik har udløst voldsomme tibetanske protester som dem i marts 2008.

  Tibet på internettet og i medierne
  En kinesisk-amerikanske forfatter efterlyser en mere afbalanceret og fordomsfri analyse af striden om Tibet. Den finde kun hos internettets private bloggere.

  Lhasa 14. marts 2008
  Hvad skete der i Lhasa den 14. marts 20o08, da Tibets hovedstad oplevede de værste uroligheder siden opstanden mod det kinesiske styre i 1979? En britisk journalist var øjenvidne.

  Tibet: kampen om mediebilledet
  Der er mange modstridende rapporter om, hvad der skete i Lhasa, Tibet og de tibetanske områder i de tilstødende provinser under urolighederne i marts 2008. På grundlag af tibetanske kilder giver en dansk antropolog, der studerer tibetanske forhold, sin vurdering af, hvad der skete, og om årsager til og konsekvenser af den tibetanske opstand.

  Det vi ved er, at …
  Amnesty International benyttede OL i Beijing til at ”lægge pres på Kina” for at få den kinesiske regering til at overholde de af FN vedtagne menneskerettigheder. Hvordan det lykkedes Amnesty at få budskabet om brutal, kinesisk behandling af nogle af landets borgere udbredt herhjemme, fik man et indtryk af i et indslag i Danmarks Radios Deadline.

  Tibets kultur: Mellem tradition og fornyelse
  Tibetansk buddhisme er indbegrebet af tibetansk kultur. Kinesiske restriktioner i de seneste år på netop dette område er en del af forklaringen af tibetanernes opstand mod kineserne i marts 2008.

  Mødet med Tibet og tibetanerne
  En dansk familie var i sommeren 2008 på to ugers ferie i Tibet, fire måneder efter urolighederne i marts. Mødet med Tibet og tibetanerne var en dybt fascinerende oplevelser, og familien var vidne til, at religionen spiller en helt central rolle i tibetanernes tilværelse.

  Kinas udvikling og udfordringer
  Værker af den kinesiske film- og videokunstner Yang Fudong blev fra 9. august til 26. oktober 2008 vist på en udstilling, China in Transition, arrangeret af kunstforeningen Gl. Strand i København. Yang Fudongs værker tager publikum med på en forunderlig rejse, der ad kunstens vej skildrer dem udvikling og de udfordringer, Kina står overfor netop nu.

  Lykken findes i byerne – måske
  I tilknytning til Yang Fudongs udstilling (se foregående artikel) holdt seniorforsker ved NIAS – Nordisk Institut for Asienstudier Cecilia Milwertz foredrag om et eksempel på udstillingens emne, Kina Under Forandring. Hun talte om forandringer for to grupper af migrantkvinder i reformernes Kina, fabriksarbejdere og prostituerede.

  Kina forandres ikke på én dag
  I tilknytning til Yang Fudongs udstilling (se foregående artikler) holdt Jørgen Delman, direktør for NIAS – Nordisk Institut for Asienstudier, foredrag om forandringer og forvandlinger, han har oplevet i Kina.

  Et kig ind i det moderne Kina
  Det moderne Kina som det kommer til udtryk i formgivning og design inde for arkitektur, mode, grafisk kunst, film og mange andre områder blev fra marts til juli 2008 præsenteret på en udstilling i London, China Design Now. Kinabladets medarbejder besøgte udstillingen.

  Frivillige hjalp katastrofens ofre
  Jordskælvet i Sichuan-provinsen den 12. maj 2008 kostede 88.000 mennesker livet, og titusinder blev kvæstet. Men katastrofen havde også sine lyspunkter: Fra hele landet strømmede frivillige til katastrofeområderne for at yde hjælp til ofrene. Det giver måske håb om nye tider for Kinas NGOer.

  Jordskælvet en lærestreg for Kina
  Jordskælvet vil gøre kløften mellem by og land i Kina endnu dybere. Katastrofen har desuden afsløret, at myndighederne må gribe stærkere ind over for embedsmændenes og andre korruption. Det var emnet for en kommentar skrevet af to medarbejdere ved det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua kort efter jordskælvet den 12. maj 2008.

  Jordskælvet gav pressefrihed
  Kinesiske journalister og fotografer kunne arbejde næsten helt frit, da de lavede reportager om jordskælvskatastrofen i Sichuan-provinsen. Men det skete uden myndighedernes billigelse, og friheden varede ikke ved.

  Kina og menneskerettighedrne
  Nu da røgskyerne efter De Olympiske Lege i Beijing har lagt sig, er det værd at se lidt mere overordnet på stridens kerne: beskyttelsen af menneskerettighederne i Kina. Den er på alle væsentlige områder bedre nu end i 1980.

  Nye uroligheder i Xinjiang-provinsen
  Spændingerne mellem myndighederne og uyghurer i Xinjiang-provinsen i Nordvestkina kom igen i søgelyset i forbindelse med eksplosioner i provinsen i august 2008. Det anstrengte forhold mellem uyghurer og Han-kinesere har dybe rødder, men intern splittelse blandt uyghurerne betyder, at urolighederne ikke for alvor udfordrer Kommunistpartiets kontrol over provinsen.

  Sprog, kultur og business
  Sønderborg har fået et nyt universitetsmiljø, et grænselandsuniversitet, der hører under Sydjysk Universitet, og som måske kan udvikle sig til at blive Danmarks internationale universitet. Kinabladet har besøgt den nye Sønderborg campus og talt med lederen af det nye studium i kinesisk sprog, kultur og samfundsforhold.

  Dansk-kinesisk sproginstitut i København
  København har fået et Konfucius Institut, en kinesisk institution, hvis hovedopgave er at udbrede kendskabet til kinesisk sprog og kultur i udlandet. Grundlaget for det nye instituts arbejde er et samarbejde mellem Copenhagen Business School og Renmin Universitet i Beijing.

  Fin håndsrækning, men imponerer ikke
  Anmeldelse af ”Turen Går til Beijing” fra Politikens Forlag. Det er alt i alt en fin håndsrækning til turistrejsende, men den imponerer ikke. Dertil er bogen ganske enkelt for tynd, ligesom de to forfattere kommer for let omkring de store og spændende emner. Har man i forvejen den nye rejseguides ”storebror”, ”Turen Går Til Kina”, kan man vente på den 2. udgave af den nye guidebog, hvor der forhåbentlig kommer lidt mere kød på.

  Hakkaerne og deres runde huse
  Kina har fået endnu et af sine historiske bygningsværker godkendt som en del af verdens kulturarv, nemlig 46 af hakka-folkets runde huse i Fujiang-provinsen. Husene tillægges nu lige så stor betydning som Kinas Store Mur og Egyptens pyramider. Sammen med husene er hakka-folkets usædvanlige skæbne kommer frem i lyset.

  Kærlighed under groteske forhold
  Anmeldelse af Yan Liankes roman ”Folkets Tjener”, en satirisk roman, der er forbudt i Kina. Yan Lianke lever dog fortsat frit i Kina og kan skrive frit, og trods forbud er han også i sit fædreland anset for at være en af landets betydeligste forfattere.

  En let introduktion til det moderne Kina
  Anmeldelse af Jes Randrups bog ”Lykkespil i Kina”. Det er en journalistisk og let tilgængelig bog om Kina i dag. Han formidler ti menneskers beretninger fra dagens Kina. Det er relativt korte historier med mange interessante stemmer. Det er gode historier, men der er ikke meget nyt for Kina-kenderen. Man må håbe, at de siger den nysgerrige nytilkommende mere.

  Kinesisk kulturs mange ansigter
  Anmeldelse af Vivi Kjærs og Bent Lerbæk Pedersens bog ”Riget i Midten – En introduktion til kinesisk kultur”. Bogen dækker en stor del af det kulturelle spektrum, fra kinesisk sprog, skrift og maleri til kunsthåndværk, festivaler, mad og arkitektur. Men ikke musik. Det er en særdeles smukt organiseret introduktion til den traditionelle kinesiske kultur og et smukt og langtidsholdbart bogværk.

  Individets rolle i et dynamisk samfund
  Anmeldelse af Mette Halskov Hansen og Stig Thøgersens bog ”Kina – individ og samfund”. Bogen handler om indbyggerne i Den Kinesiske Folkerepublik. Generelt er forholdet mellem individ, familie og partistat et gennemgående tema i bogen. Den fortjener at blive oversat til engelsk. Den engelsktalende verden har brug for letlæselig litteratur, der ikke bare starter med forfatternes forudfattede meninger.

  Månefesten – et symbol på sammenhold
  Kineserne har to store festdage, Forårsfesten, hvor man fejrer månenytåret, og Midt-Efterårs Festen, der står i fuldmånens tegn. Deter højtider, som kineserne tager med sig, når de slår sig ned i udlandet. Kinabladet var med til kineserne Månefest i København i september 2008.10.29

  Ri chang sheng huo
  Store og små begivenheder i kinesernes hverdag – fra Kinas rigeste person over flere og flere piger, der bortadopteres, til en bonde, der som amatørfotograf er blevet landskendt for sine billeder af dagliglivet i landsbyen.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 40 Vinter 2008 PDF format

  eller læs det online her

 • Kinabladet nr. 39 Efterår 2008

  Kinabladet nr.39 Efterår 2008

  Mor, der er for sent
  Digt om jordskælvet af Wu Yiting, oversat fra kinesisk af Signe Overgaard Ptaszynski (se digtet her)

  „Vi går lige til stregen, aldrig over“
  Anette Kruse om kinesisk tidsskrift og dets chefredaktør. Stregen, hun taler om, er fastlagt af den kinesiske regering. Den markerer, hvor langt Kinas mediefolk kan gå uden at komme i klammeri med censurens linjevogtere. De, der overskrider stregen, risikerer at komme i fængsel. Men man kan jo skubbe lidt til den ….

  OL, nationalisme, kineserne og tibetanerne
  Ledende artikel skrevet af det kinesiske tidsskrift Caijings chefredaktør, oversat fra engelsk af Anette Kruse. ”Vi må vise større respekt for det tibetanske folks religion og kultur. Politisk indsigt er afgørende for at kunne udstikke en ny kurs”, konkluderer chefredaktøren.

  Pagodernes Kina
  Henrik Strube om en vigtig del af kinesisk kultur. Man skal ikke bevæge sig ret meget omkring i Kina, før man får øje på en af buddhismens hellige bygninger, en pagode. Dem findes der et par tusinder af rundt om i Kina. I dem opbevares buddhistiske relikvier af enhver art, fra en tand, der siges at have befundet sig i munden på buddhismens stifter, til buddha-statuer og århundredgamle skrifter. (se hele artiklen her)

  Indholdsrig opdatering af kinabog
  Verner Worm anmelder ny udgave af Clemens Stubbe Østergaards bog, Kinas Eksperimenter. ”Det er den bedste og mest indholdsrige opdaterede bog om Kina, vi har på dansk. En sådan bog er der også brug for efter Olympiaden”.

  Bondeliv i Beijing
  Gert Holmgaard Nielsen har besøgt en bonde i udkanten af Beijing. Livet som bonde var for hårdt i Zhangjiakou. Så for ti år siden kom Zhao Liang til Beijing for at dyrke jorden her i stedet. Det har han aldrig fortrudt, skønt han har fået ondt i ryggen af det.

  Atter fokus på Kinas bønder 
  Morten Laugesen om Kinas landområder, der er i krise. Det har fået regeringen i Beijing til, efter nogle års pause, atter at sætte forholdene på landet øverst på den politiske dagsorden.

  Massakren, der ikke måtte blive glemt
  Rikke Agnete Olsen anmelder Iris Changs bog om Nanjing-massakren, japanernes massakre mod befolkningen i den kinesiske by Nanjing i 1937. ”Det er ubegribeligt, at mennesker kan gøre sådan mod andre mennesker, oven i købet med iver og be-gejstring, som det beskrives af øjenvidner, og som det kan ses på nogle af billederne i bogen. Derfor er den også stadig lige vigtig og væsentlig, for med George Santayanas ord, som Iris Chang citerer til sidst i sin indledning: „De, der ikke husker fortiden, er dømt til at gentage den”.

  Kina set med et vågent og skarpt øje
  Jørgen Delman anmelder Flemming Ytzens bog, Supermagten Kina. ”Mange af hans analyser er skarpe, og han formidler betydelige indsigter på en letfattelig måde. Samtidig underbygger hans faktabokse teksten på eksemplarisk vis”.

  Ri chang Sheng huo
  Store og små begivenhederne i kinesernes hverdag, samlet af Claus Seiden.

  Mindehøjtidelighed
  Den kinesiske Kulturkomite arrangerede en mindehøjtidelighed i København for ofrene for jordskælvet i Sichuan-provinsen. Foto fra højtideligheden.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 39 Efterår 2008 PDF format

  eller læs det online her

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.