Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • Kinabladet nr. 36 Vinter 2007

  Kinabladet nr. 36 Vinter 2007

  Tema: Kina på verdensscenen:

  Flemming Ytzen: Den røde gigant i overhalingsbanen
  Problemet Kina – set fra USA
  Xie Hanghen: Kinas bidrag til globaliseringen
  David Favrholdt: Boykot af OL 2008 i Beijing?
  Kim Rathcke Jensen: Krisen om kinesiske varer
  Eksportkrisen dyr for Kina
  Ma Jisen: Magtfuldt kvinde blandt Kinas ledere
  Flemming Poulsen: Kinas olympiske verdensscene

  Mens den fine sne falder.
  Digt af Duo Yu

  Kinaveteran: Else Glahn
  Vi har i Danmark en håndfuld sinologer og andre kinakyndige, der har været med fra starten, da interessen for Kina tog fart efter Anden Verdenskrig. Vi vil lade nogle af disse Kinaveteraner fortælle om deres interesse for Kina, om studierne og arbejdet og hvordan Kina i det hele taget har præget deres liv. Jette Mechlenburg interviewer den 86-årige Else Glahn. Hendes ”kinesiskeQ” tilværelse strækker sig fra København over Stockholm, København og Århus til Cambridge Universitet i Storbritannien.

  Mangfoldighed giver rigdommen i verden
  Billedhuggeren Bjørn Nørgaard holdt i september 2007 et foredrag i Dansk-Kinesisk Forening om sit kunstneriske arbejde i Kina, som han besøger 2-3 gange om året, siden han første gang besøgte Riget i Midten i 2002. Nu udfører Bjørn Nørgaard en stor del af sin produktion i Kina. Flemming Poulsen refererer foredraget og bringer billeder af nogle af de kunstværker, som Bjørn Nørgaard talte om.

  Kinaveteran: Hans Jørgen Hinrup
  Den 65-årige seniorforsker Hans Jørgen Hinrup har kunnet dyrke sin store interesse for Kina gennem det meste af sit voksne liv. Det begyndte i 1967, da han tilfældigt læste en lille notits i Jyllands-Posten om, at man nu kunne studere kinesisk i Århus med en lærer, der hed Else Glahn – også interviewet i dette nummer af Kinabladet. Han blev færdig med sine kinesiske studier i 1971, fortæller han til Jette Mecklenburg, og blev straks ansat på Statsbiblioteket i Århus som forskningsbibliotekar med blandt andet Kina som ansvarsområde. Her har han været siden.

  Demokratiske tendenser eller sæbeopera?
  Det gamle Beijing er ved at forsvinde. Det har udløst voldsom strid mellem dem, der ønsker at bevare det gamle, og dem, der går ind for modernisering. Kinabladets medarbejder Hanna Liv Leanderdal har besøgt en af de gamle hutonger – stræder med firlængede gårdhuse -, der er dømt til nedrivning, for at finde ud af, hvad der i virkeligheden gemmer sig bag den voldsomme strid.

  Beijings forvandling
  Kinas hovedstad forandres med rivende hast i disse år. Hvordan skal fremtiden for millionbyen med de berømte hutonger. Arkitekt Gitte Juul har været i Beijing for at studere forandringerne og deres følger. Og hun har nogle visioner om, hvordan fremtidens Beijing kunne eller burde se ud.

  En kulturhistorisk perle
  Det gamle kinesiske musikinstrument qin har spillet en stor rolle i Kinas kulturelle liv. Den svenske sinolog Cecilia Lindqvist har lavet en bog på 272 sider om instrumentet og dets betydning. Vivi Kjær anmelder bogen, der fører læseren vidt omkring i Kinas kulturhistorie og giver et fængslende indblik i den svenske sinologs livslange kontakt med Kina.

  En mærkværdig bog
  Rikke Agnete Olsen anmelder Agustina Bessa-Luis’ roman ”Kvintessensen”. Det er en mærkværdig og ambitiøs bog, skrevet af en af Portugals betydeligste forfattere, der har været nomineret til Nobelprisen. ”Kvintessensen” vil på en gang være en roman om sindets veje og vildveje og en historisk og litterært betonet skildring af forskellige perioder i Portugals og landets kinesiske koloni Macaos historie.

  Drømmen om et harmonisk samfund
  I april 2007 har der i Xian været afholdt et internationalt seminar om den gamle kinesiske religion daoisme. Anette Kruse skriver om daoismens grundbog, Daode Jing, og den nyere tids arkæologiske fund, der har gjort det muligt med ét slag at komme næsten 2000 år tilbage i tiden i et forsøg på at opspore bogens oprindelige tekst.

  Hun elsker at flyve som en sky
  En fransk læge opgave en videnskabelig karriere for at blive daoistpræst i Kina. I et interview med Beijing Review fortæller hun om sin nye tilværelse. Hun ønsker at udbrede daoisme-filosofien i Fankrig, når hun har mere styr på religionen. Hun er dog ikke sikker på, om hun vil vende tilbage til sit fædreland. ”Lad os se, hvad skæbnen bringer mig”, siger hun med et yderst daoistisk svar, konstaterer intervieweren, Li Li.

  Daoismens budskab om harmoni
  Under overskriften ”Daoismen viser vejen” har Beijing Review bragt en beretning fra et internationalt seminar i Xian om Kinas gamle religion. Hong Kongs indenrigsminister, Ho Chi Ping, citeres for i et indlæg på seminaret at have fastslået, at daoisme, hvis man betragter den som en religion, absolut er en af verdens mest tolerante. Når Kinas kultur som den eneste af fortidens kulturer har overlevet, skyldes det dens tolerance over for importerede kulturer og religioner, og det kan i et vist omfang føres tilbage til Daode Jing.

  Slavearbejde i Kinas teglværker
  Over 1300 kinesere er blevet bortført eller lokket af menneskehandlere til at arbejde som slaver i ulovlige teglværker i Kina. De har været indespærret som i et fængsel og er blevet mishandlet, når de ikke arbejdede hurtigt nok. Det blev afsløret i maj 2007 af et kinesisk tv-hold, der arbejdede med skjult kamera. Flemming Poulsen redegøre for skandalen, der af en dommer betegnes som ”et ækelt samfundsfænomen og en kræftknude på det socialistiske Kina”.

  Ri chang sheng huo
  Claus Seiden om små og store begivenheder i kinesernes hverdag – fra ”barfodsreportere”, der sender videooptagelser til tv-stater, over engangs-spisepinde, der er blevet dømt miljøskadelige, til en statistik, der viser, at Kina er blandt de nationer, hvor selvmord er den hyppigste dødsårsag. Mange i byerne springer ud fra høje huse. Depressioner og stress er det hyppigste årsager til selvmord.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 36 Vinter 2007 PDF format

  eller læs det online her

 • Kinabladet nr. 35 Efterår 2007

  Kinabladet nr. 35 Efterår 2007

  Indhold:

  Forsendelse af et par sko
  Digt af Lo Fu, oversat af Signe Overgaard Ptaszynski

  Mit Møde med Hofastrologen
  Gunnar O. Svane om sit ti år lange arbejde med at oversætte dele af den kinesiskehofastrolog Sima Qians værk ”Historiske optegnelser”, skrevet for 2000 år siden, om Kinas historie fra tidernes morgen på grundlag af, hvad man den gang havde af kendsgerninger, sagn, myter og sælsomme beretninger. Gunnar O. Svane begyndte arbejdet med at oversætte værket, da han som 70-årig blev pensioneret fra sin stilling som professor som professor ved Aarhus Universitet.

  Hvor meget skal der til for at drikke dig fuld, spurgte kongen
  Uddrag af Sima Qians ”Historiske optegnelse”, udgivet på dansk af Aarhus Universitetsforlag. Værket har mange beretninger om livet i samfundets øverste cirkler. En smagsprøve på fortællingen om en vittig mands diskussion med kong Wei af Qi om at drikke vin.

  På rejse med H.C. Andersen til Beijing
  Jannie Amsgaard Ebsen fortæller om en teaterforestilling i Beijing, bygget på H.C. Andersens liv og eventyr. Det specielle ved premieren var, at Odense Bys Museer efter ønske fra Beijing Children’s Art Theater og Det Danske Kulturinstitut i Beijing havde udlånt ti originale H.C. Andersen-genstande til festlighederne. Så for første gang nogen sinde fik ineserne mulighed for at se ”en ægte Andersen” i deres eget land.

  Kunst skaber tanker og debat
  Interview med en multikunstner fra Danmark, Heike Arndt, der til efteråret 2007 åbner en kunstudstilling i Beijing med et helt specielt formål, nemlig at vise kineserne (og senere hen folk i andre lande), at der er andre værdier end at tjene penge, og at fællesskab bør erstatte egoisme. Til det formål har hun indrettet sit eget atelier i Beijing. Udstillingen skal bestå af hendes egne kunstværker – oliemalerier, grafik, tuschtegninger, bronzeskulpturer og keramik.

  Konflikten om verdens tag
  Nils Thostrup skriver om striden mellem eksil-tibetanerne og den kinesiske folkerepublik. Et kinesisk forsvar for arven fra fortiden og nutidige interesser er baggrunden for den gamle, men stadig aktuelle konflikt og diskussion – med verdensopinionen siddende som aktiv tilskuer på sidelinien. Hvad forhandlinger om en løsning på konflikten angår, bliver konklusionen: Kina kan vente, men kan ikke give køb på sine hovedprincipper, nemlig at Tibet er en del af Kina, og at eksil-tibetanernes krav om større selvstændighed for Tibet er uacceptabelt. For eksil-tibetanernes leder, den 72-årige Dalai Lama, rinder tiden ud.

  Mødet med Tibet og tibetanerne
  Tibet er blevet et nyt eftertragtet rejsemål, efter at den første jernbaneforbindelse mellem Beijing og Lhasa blev åbnet i juli 2006. Blandt dem, der har taget ”Himmelekspressen” til Verdens Tag i 2007, er 32 deltagere i de to Tibet-rejser, som Dansk-Kinesisk Forening og Stjernegaard Rejser har arrangeret. Nogle af deltagerne fortæller i tekst og billeder om deres oplevelser og indtryk.

  Kina og minoriteterne
  En dansk keramiker og elfenbensskærer, Lene Stevns Jensen, drømte allerede som tiårig om at rejse til Kina. Drømmen gik i opfyldelse: i oktober 2006 var hun på sin tredje rejse til Riget i Midten, denne gang til en international konference om minoriteter, folkekunst og kunsthåndværk rundt om i verden. Lene Stevns Jensen skriver om konferencen og sine to første rejser til Kina.

  Skridt i den rigtige retning
  Kineserne klager meget over deres tilværelse, men der sker forbedringer, og myndighederne er begyndt at interesseret sig for, hvordan folk har det. Journalisten og forfatteren Ma Jisen skriver fra Beijing om de nye tider, kineserne oplever, og som blandt andet hendes hushjælp og en tv-udsendelse fortæller om. Når folk ser tilbage, er de tilfredse med, at der er sket store fremskridt. Men når de ser sig omkring, for eksempel når kinesere sammenligner deres liv med det liv, folk i udviklede lande lever, så ønsker de sig flere forandringer.

  Stilfærdig, meditativ, afslappende musik
  Vivi Kjær anmelder ny dansk-kinesisk cd, Xiong for the blue moon, med Irene Becker (piano), Yu Jun (guzheng) og Charlotte Halberg (fløjte). Alle tre instrumenter kommer ligeværdigt til orde. De forenes i en stilfærdig, meditativ og afslappende musik uden det store særpræg, men rar at lytte til. Det er opmuntrende, at danske musikere begynder at få øjnene (ørerne) op for værdier i den kinesiske musik.

  Kulturrevolutionen endnu en gang
  Rikke Agnete Olsen anmelder Emily Wus ”En fjer i stormen”, en livsskildring skrevet sammen med Larry Engelman. Den er både velskrevet og veloversat, og der er ikke den ting eller begivenhed eller hæslige handling fra Kulturrevolutionens forfærdelige tid i Kina, der ikke er med i fortællingen om Emily Wu og hendes familie. Den er helt urimeligt blevet sammenlignet med Jung Changs ”Vilde Svaner”, der ud over at være en fin dokumentarisk skildring også har store litterære kvaliteter. Langt snarere kan ”En fjer i stormen” ses i sammenhæng med f.eks. Anche Mins sexfyldte skildringer.

  Kampen om Det Fastnaglede Hus
  Flemming Poulsen skriver om et kinesisk restauratørpars tre år lange kamp mod myndighederne, der beordrede dem til at flytte fra deres hus, fordi det og 280 andre boliger i et ejendomskompleks i Chongqing skulle rives. Alle undtagen restauratørparret flyttede. Parret var utilfreds med den erstatning, byggefirmaet tilbød. Det endte med, at parret fik opfyldt deres krav, efter at konflikten havde udløst hektisk aktivitet på Internettet. Det særlige ved konflikten var, at myndighederne i modsætning til en hårdhændet optræden i andre tilsvarende konflikter, nu var indstillet på at forhandle med husejerne om en løsning, som alle parter kunne tiltræde.

  Ri chang sheng huo
  Claus Seiden om små og store begivenheder i kinesernes tilværelse, fra en undersøgelse, der viser, at 70 pct. af funktionærerne og kontorfolkene i Kinas fire største byer arbejder ti om dagen og næsten aldrig tager sig en fridag – for at forbedre deres karrierer – til forskere, der har fundet ud af, at te slanker på grund af indholdet af polyfenoler. Det er især Oolong-te, der har den gode virkning.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 35 Efterår 2007 PDF format

  eller læs det online her

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.