Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • KINABLADET NR. 32 VINTER 2006

  KINABLADET NR. 32 VINTER 2006

  Tema: VAND

  Digt: Vi fængsler dragekongen
  Claus Seiden: Et temanummer om  vand  –
  Ma Jisen: Dagliglivet med vand i Beijing
  Flemming Poulsen: Tørke i nord, masser af vand i syd
  FAO: Kun mad til to måltider om dagen
  Rong Jiaojiao: Kineserne sløser med vandet
  Martin Gøttske: Kinesernes store badedag
  Flemming Poulsen: Traner jages på flugt –
  Flemming Poulsen: Kinas syge floder –
  De Fire Drager – kinesisk eventyr
  Henrik Strube: Kinas store kejserkanal –
  Flemming Poulsen:Dæmninger i klammeri med natur  –
  Anette Kruse: Protester mod hemmeligt flodprogram –
  Flemming Poulsen: Tavsheden blev brudt
  Henrik Strube: Den Gule Flod
  Den store oversvømmelse – kinesisk eventyr –

  Andre artikler:
  Jeg bliver ved med at skrive Lan Wang Valeur om sin vej til en litterær debut –
  Den kinesiske kulturudfordring Henriette Balslev Christensen om danske erfaringer –
  Kulturrevolutionen (og mig) Søren Clausen om ti års kaos for 40 år siden –
  Jeg må forsøge at omforme mit sind Flemming Poulsen om mødet med kineserne i 1966 –
  Mao – Kinas nye Buddha Li Li om Mao Zedong, der stadig dyrkes som en helt –
  Drukner Kina i sine bønder? Claus Seiden om forbudt kinesisk bog på engelsk –
  God fornøjelse med en stor bog Rikke Agnete Olsen anmelder „Pigen der spillede go” –
  Med tog til Verdens Tag Rejse til Tibet, arrangeret af Dansk-Kinesisk Forening –
  Lhasa – et eldorado for sanserne – Hanna Liv Leanderdal om mødet med tibetanerne –
  Ri chang sheng huo

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 32 Vinter 2006 PDF format

  eller læs det online her

 • KINABLADET nr. 31 Efterår 2006

  KINABLADET nr. 31 Efterår 2006

  Indhold:

  Digt af Bei Dao: Sprog
  Oversat fra kinesisk af Signe Overgaard

  Med tog til Tibet
  Som det sidste af Kinas regionale områder har Tibet fået jernbaneforbindelse med resten af Kina. Den 1142 kilometer lange strækning fra Golmud i Qinghai-provinsen til Tibets hovedstad Lhasa blev indviet den 1. juli 2006. Kinabladets medarbejder, Hanna Liv Leanderdal hoppede på toget i Beijing den 3. juli og steg af i Lhasa to døgn senere.

  Når dissidenter bliver voksne
  Zhang Yimous ry som kontroversiel historiefortolker, socialt indigneret og kunstne-risk visionær filminstruktør har i mange år levet sit eget liv. På trods eller netop på grund af disse kvaliteter er instruktøren nu sprunget ud som Kinas nye nationalskjald. Cand.mag. Karen Louise Erichsen fortæller om Zhang Yimous opgave i forbindelse med OL i Beijing i 2008 – han skal sammen med den amerikanske filminstruktør Steven Spielberg stå for åbnings- og afslutningsceremonierne.
  En drage vågner
  Kina har oplevet en voldsom økonomisk fremgang de senere år og har samtidig ført en mere aktiv udenrigspolitik. Stadig oftere nævnes Kina som en mulig konkurrent til verdens i dag eneste supermagt, USA, og hvis den kinesiske vækst fortsætter, kan det få store konsekvenser for verdenspolitikken, skriver to stud. scient. pol.er, Malthe Munkøe og Mads Steensen Jacobsen, Københavns Universitet, i en analyse af Kinas udenrigspolitik.

  Kinas befolkningsudvikling
  Til trods for en faldende befolkningstilvækst vokser den kinesiske befolkning hvert år med mere end Danmarks befolkning, i 2005 således med over syv millioner. I etbarnspolitikkens kølvand er opstået to nye to nye befolkningsproblemer, skriver lektor, mag. scient. Kjeld A. Larsen, nemlig en stadig mere skæv kønsfordeling og en begyndende aldring. Hvilken indflydelse har disse ændringer på Kinas økonomiske vækst og en bæredygtig udvikling?

  30 millioner med psykiske problemer
  Millioner af kinesiske børn går glip af en glad barndom, fordi skolarbejdet lægger et hårdt pres på dem og giver dem psykiske problemer, skriver Tang Yuankai i denne artikel, der er lånt fra det kinesiske nyhedsmagasin Beijing Review.

  Når man skal bo i Kina
  Kjeld Erik Brødsgaard, professor ved Copenhagen Business School, har sammen med en gruppe af andre kinakyndige danskere forfattet en guide til Kina, ”Jeg skal til Kina”. I modsætning til de gængse turistguides er bogen rettet mod danskere, som skal bosætte sig i Kina eller allerede bor og studerer eller arbejder der. Bogen er noget af det bedste, jeg har set i sin genre, skriver cand.mag. i kinesisk og litteraturhistorie, MBA Christian A. Jensen, i sin anmeldelse.

  Cand.masser af kinesisk
  Som næsten cand.mag. i kinesisk skriver Signe Overgaard om mulighederne for at få et arbejde, der svarer til uddannelsen. Under studiet møder man optimistiske forsikringer om, hvor mange muligheder der er i erhvervslivet. Men spørger man de færdiguddannede kandidater ser virkelighedens verden noget anderledes ud.

  Fra filologi til samfundsstudier
  Den danske sinologis historie går tilbage til midten af 1920’erne, da der blev ooprettet et lektorat i kinesisk ved Københavns Universitet. Signe Overgaard skriver om udviklingen til i dag med hovedvægten lagt på to sinologer, der har betydet meget for de sinologiske studier, nemlig den første danske sinolog, Kurt Wulff, og de kinesiske studier første professor, Søren Egerod.

  En dansk-kinesisk jiaozi-aften
  Der blev æltet dej og snittet grøntsager og tilberedt rejser, da syv kinesere og dobbelt så mange danskere hyggede sig sammen i nogle timer for at lave jaozi, den traditionelle kinesiske ret og en vigtig del af Kinas kulturhistorie. Flemming Poulsen fortæller om arrangementet og videregiver en opskrift på jaozi.
  Ri chang shenghuo
  Claus Seiden har samlet nyt om kinesernes hverdag og tilværelse fra en forsker, der i visse tilfælde forlanger penge for at lade sig interviewe, over kritik af, at der ikke gøres nok for at bekæmpe tobaksrygning til udenlandske virksomheder, der viger tilbage for at udstationere deres egne folk i Kina, fordi omkostningerne er for høje.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 31 Efterår 2006 PDF format

  eller læs det online her

   

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.