Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • KINABLADET nr. 30 Sommer 2006

  KINABLADET nr. 30 Sommer 2006

  Lykken daler ned fra himlen
  Den kinesiske kunstner Huang Quanxin forsker, maler og kalligraf
  Edderkoppen, der i klassisk kinesisk litteratur betegnes som ”kimen til lykke”.
  Kinas kvindelige yuppier
  Kinas karrierekvinder var emnet for et foredrag, som cand.mag. i kinesisk Kultur m.m. Annette Dahl har holdt i Dansk-Kinesisk Forening. Karrierekvinderne,der betegner sig selv om yuppier, der veluddannede, har let ved at få et højt lønnet job og lederstillinger i udenlandske firmaer i Kina – og de fleste er på jagt efter mand, der kan indfri deres krav til en ægtefælle.

  Kinas nye nationalsymbol
  Arbejdet med at bygge en dæmning med tilhørende vandkraftværk ved Yangtze-flodens berømte turistattraktion, De Tre Kløfter, skriver planmæssigt frem og vil være færdig i 2009. Cand.mag. i kinesisk Hanna Liv Leanderdal skriver om fordele og ulemper ved det store projekt, der har været et af de mest kontroversielle i Kinas nyere historie.

  Rigdomskløften må fjernes
  Kløften mellem rig og fattig, mellem levevilkårene på landet og i byerne, gjorde indtryk på journalisten og forfatteren Ma Jisen, da hun i november 2005 besøgte sin fødeby, Wuhu, samt tre landsbyer i Anhui-provinsen. Ma Jisen bor i Beijing, og det var første gang siden 1976, at hun stod ansigt til ansigt med
  forholdene ude på landet. Hendes konklusion efter besøget er, at kun hvis levestandarden på landet kommer op på højde med byernes, kan Kinas økonomiske vækst fortsættes.

  Landsbyer i rivende udvikling
  Kinabladets medarbejder Jette Mechlenburg besøgte Anhui-provinsen sammen med Ma Jisen (se foregående stykke om rigdomskløften). Hun fortæller i sin artikel om modernisering af en mellemstod provinsby, om dens universitet med studerende fra alle verdensdele, om en bilfabrik, der eksporterer biler fra arabiske og afrikanske lande, om eksport til Japan af bambusvifter, om lerhuse, der udskiftes med toetagers murstenshuse – og om en middag med de privilegerede

  Barske forhold ved Kinas samlebånd
  Billige varer strømmer ud til hele verden fra kinesiske fabrikker. Det har givet Kina tilnavnet ”Verdens fabrik”. Kinabladets medarbejder, Mads Holst Jensen, der er Research Fellow ved Nordisk Institut for Asienstudier i København, skriver om forholdene i disse fabrikker, der kan levere billige eksportvarer, fordi arbejderne er lavtlønnede og næsten uden rettigheder. De fleste af arbejderne er unge kvinder. Der er utallige beretninger om, at de besvimer ved samlebåndene af udmattelse.

  En skolehverdag i Yantai
  Eleverne i mange kinesiske skoler lærer streng disciplin og respekt for autoriteter, og skolearbejdet er lagt an efter at forberede eleverne til eksamen. Men forandringer er på vej skriver Magnus Jorem, der studerer statskundskab på Københavns Universitet, men har taget et år fri for at være engelsklærer i en kinesisk skole i Yantai i Shandong-provinsen.

  Kina for børn
  Jette Mechlenburg anmelder en nyudkommen bog, ”Kender du Kina?”. Den udfylder et gab af uvidenhed hos mange lærere og elever om Kina. Læseren, barn som voksen,får meget at vide om Kina i denne bog og et godt indtryk af den rivende udvikling.

  Til bryllup i Tianjin

  Gudrun Lindhard har været ”mormor” for en kinesisk pige i de ti år, hun boede i Danmark. Nu er pigen blevet 23 år og bor i Tianjin, og da hun for nylig skulle giftes, blev ”mormor” fra København inviteret med til bryllupsfest. Den foregik efter gamle kinesiske ritualer, og der var 300 gæster. ”Mormor” skriver om den usædvanlige oplevelse.

  Ri chang sheng huo
  Claus Seiden har i diverse medier samlet beretninger om kinesernes hverdag og tilværelse – fra søvnløse kinesere – 45 pct. af alle kinesere sover dårligt – over et universitet, der har
  indført koge- og sykursus som obligatoriske fag for sine kvindelige studerende, til en 30-årig kontordame, der har annonceret efter en kæreste, som hun vil leje i en måned. Han skal optræde som hende kæreste i den måned, hun får besøg af sine forældre, så hun slipper for hele tiden at høre dem prædike om, at hun skal se at finde en kæreste og blive gift.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 30 Sommer 2006 PDF format

  eller læs det online her

 • KINABLADET nr. 29 Forår 2006

  KINABLADET nr. 29 Forår 2006

  Indhold:

  Gudinden Chang E fløj til Månen
  Kina sender måske en taikonaut – rumpilot – til Månen i 2017. Kina tager det første lille skridt
  på vej til Månen allerede i 2007. Det kinesiske måneprojekt hedder Chang E, opkaldt efter
  gudinden, der ifølge legenden fløj til Månen for mere end to tusinde år siden. Legenden findes i flere versioner. Her er endnu en, stykket sammen af nogle få udvalgte af Anette Kruse
  Mennesker skal tænke selv
  I november 2005 besøgte den kinesiske kunstner Zhang Guangtian Danmark som Dansk-kinesisk Forenings gæst. Han er både musiker, digter, instruktør og performancekunstner og har rod i 1980ernes studenterbevægelser. Sidse Laugesen interviewer ham om, hvad han vil med sin kunst, hvorfor han gang på gang er kommet på kant med myndighederne og hvordan det kan være, at netop hans teateropsætninger er så svære at placere for kritikerne i Kina. Zhang Guangtian pointerer gang på gang i interviewet, at det vigtigske er menneskets evne til at tænke selv. ”Folk i Kina følger altid strømmen. Føsrt var der maoismen, så var det amerikanisme og nu efter 11. september er det nationalisme”.

  Stolthed og fordom
  Kina har de seneste år foretaget et kæmpespring ud på den internationale scene, men det er måske et tilbageskridt, at kineserne er begyndt at kigge indad mod sig selv. Den kinesiske journalist Rose Tang skriver om kinesernes begejstring for USA, der de seneste år er kølnet og afløst af en national begejstring for Kinas egne præstationer. Opsendelsen i efterået 2005 af et kinesisk rumfartøj med to piloter er måske et kæmpeskridt frem for Kina, men ”måske er det et lille lille tilbageskridt for kinesisk spirit – Kinas ånd og livskraft?”.

  Kina på vej ud i rummet
  Kina stiler efter at udforske rummet på lige fod med UA og Rusland. Det fastslog kinesiske rumforskningschefer, da to kinesiske taikonauter i oktober 2005 landede med deres rumkapsel efter fem dages kredsløb om Jorden. Successen blev modtaget med jubel i Kina som et bevis på, at nationen ikke mere er ”Asiens syge mand”. Flemming Poulsen skriver om Kinas rumfart og måneprojekt.

  Konflikter i Kinas landsbyer
  Konflikter i Kinas landområder er en udfordring af afgørende betydning for Kinas magthavere. Henriette Pia Meldgaard Kristensen skriver om en protestbevægelse i landsbyen Taishi i Sydkina, hvor en stor del af befolkningen forsøgte at få afsat landsbyens demokratisk valgte leder, som de beskyldte for korruption og misbrug af landsbyens finanser. Forsøget mislykkedes, selv om beboerne kunne henvise til deres lovfæstede ret til at kræve omvalg.
  Den blodige dag i Dongzhou
  Tirsdag den 6. december 2005 fik en blodig afslutning i landsbyen Dongzhou ved Det Sydkinesiske Hav. Politiet skød mod en folkemængde, der demonstrerede for at få større erstatning for beslaglagt jord. Mindst tre beboere blev dræbt. Flemming Poulsen skriver om begivenheden, der foreløbig er endt med, at kommandanten for den politistyrke, der skød mod de demonstrerende, af Guangdong-provinsens regering har fået ansvaret for blodsudgydelserne. Han blev anholdt og beskyldt for at have begået fejl.

  Demokrati med kinesiske kendetegn
  Den 19. oktober 2005 offentliggjorde den kinesiske regering hvidbogen ”Opbygning af politisk demokrati i Kina” med den kinesiske regerings eget bud på, hvordan fremtidens politiske landskab skal se ud. Morgen Laugesen analyserer hvidbogens indhold og konkluderer, at det kommunistiske parti ikke har nogen intentioner om at afgive den politiske magt.

  Var Mao en helt eller et uhyre
  Jung Changs og Jon Hallidays Mao-biografi – ”Mao, den ukendte historie” – der kom på dansk i efteråret 2005, har udløst en voldsom interntkional diskussiion om, hvordan den afdøde kinesiske leder skal vurderes. Claus Seiden har interviewet lektor Søren Clausen fra Østasiatisk Afdeling på Aarhus Universitet, om hans syn på biografien. Søren Clausen har skrevet artiklen i den danske Encyklopædi om Mao. Han siger, at ”de afsløringer i Jung Changs bog, som der er substans i, kendte vi faktisk alleede for fem år siden. Det nye i bogen er, at forfatterne afstår fra at behandle kilderne kritisk”.

  Lær kinesisk
  Anmeldelse af ”Ting de dong ma? – Mandarin-kinesisk for begyndere”. En dansk lærebog i kinesisk er en sjældenhed, så den fortjener opmærksomhed, skriver Flemming Poulsen. Bogen er en ydest velegnet erstatning for de engelske og amerikanske lærebøger, der især bruges rundt omkring.

  Partichef hædret efter 16 års tavshed
  Hu Yaobang, der blev Kinas Kommunistiske partis generalsekretær i 1980 og var Deng Xiaopings nære medarbejder, men blev forskudt i 1987, blev i november 2005 mindet officielt ved to lejligheder, men med forsigtighed. Claus Seiden skriver om baggrunden for og betydningen af, at den afsatte partileder nu er blevet hædret.

  Uafhængig af officiel kinesisk politik
  I sin beretning på Dansk-Kinesisk Forenings generalforsamling den 26. februar 2006 understregede formanden, Kjeld A. Larsen, at foreningen har understreget sin uafhængighed af det officielle Kinas politik ved at invitere en kulturperson fra det ikke-officielle Kina, dramatikeren og teaterdirektøren Zhang Guangtian til Danmark. ”I virkeligheden har vi gennem flere år snakket om også at skabe kontakt til det civile samfund i Kina”. Formanden understregede, at foreningen har et udmærket samarbejde med den kinesiske ambassade i Danmark.

  Morsom, men uden munter latter
  Den kinesiske nobelpristager Dai Sijies nye roman ”Muo og de kinesiske jomfruer” anmeldes af Rikke Agnete Olsen. ”Selv om der er meget morsomt og morsomt beskrevet i bogen, er der ingen glæde og ingen munter latter i den”. Det er svært at sige, om bogen bliver husket, eller om den går hen og bliver en kultbog, måske som nøglen til den triste udlandskinesers sorg over hans fædreland og den vej det har taget.

  Jævnt kedelig læsning
  Rikker Agnete Olsen anmelder de to sidste af José Frèches trilogi ”Silkekejserinden”. ”Med disse to bøger er serien om Kinas eneste kvindelige kejser afsluttet, og som anmelder er jeg nær ved at juble: Gud ske lov for det”. Alt foregår på overfladen, og til trods for mange voldsomme begivenheder er bøgerne jævnt kedelige og tunge at komme igennem.

  Hvem skrev hvad
  Anette Kruse anmelder ”Dansk Kinabibliografi 1950-2000”, udarbejdet af seniorrådgiver og fag-referent på Statsbiblioteket i Århus Hans Jørgen Hinrup. ”Det er en fornøjelse at se, hvor langt Hinrup kommer ud i krogene, selv en bog som Poul Vads fantastiske romandRubruk er taget med. Man må håbe, at denne bibliografi vil finde udbredt anvendelse”.

  Ri chang sheng huo
  Småog store begivenheder i kinesernes hverdag og tilværelse, samlet af Claus Seiden. Fra millionskandale om kræftpatient, om troløse migrantkoner til nye håb i det nye år.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 29 Forår 2006 PDF format

  eller læs det online her

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.