Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • Kinabladet nr. 26 Sommer 2005

  Kinabladet nr. 26 Sommer 2005

  Hamlet – på kinesisk
  I år spilles Shakespeares Hamlet på Kronborg i klassisk Peking-opera stil under titlen The Prince’s revenge. Et af Kinas mest kendte Peking-opera teatre står for forestillingen, der er specielt beregnet for Kronborg. Det sker ved tre forestillinger 30. og 31. juli samt 1. august. Alette Scavenius skriver om Hamlets forhold til Kina.

  Kineser nr. 1.300.000.000
  Under mediernes og myndighedernes bevågenhed fik Beijing en ny borger i begyndelsen af januar 2005. Den store opmærksomhed skyldtes, at den nyfødte – en dreng – blev udråbt som Kinas borger nr. 1,3 mia. Dermed går han en lys fremtid i møde. Men hvad med et barn fra en fattig familie i en fjern landsby? Ma Jisen skriver om valget af nr. 1,3 mia.

  Say it again, Deng
  Sagde han nu også det? Kinas store leder Deng Xiaoing, der startede reformbevægelsen, er blevet tillagt mange slagkraftige udtalelser, men nu er en af dem – at blive rig er agtværdigt – blevet studeret under en kritisk lup. Mads Holst Jensen skriver om

  Sygdom og helbredelse i Kina for 2200 år siden
  Den over 2000 år gamle kinesiske helbredelsesmetode daoyin var emnet for et foredrag, som Thomas Meldgaard holdt i Dansk-Kinesisk Forening i januar 2005. Daoyin-metoden omfatter fysiske øvelser og åndedrætsteknikker, der virker helbredende og styrkende på kroppen. Kendskabet til metoden stammer fra to kilder, der er fundet i to grave, nemlig et silkemaleri og nogle bambusstave med kinesiske tegn. Maleriet viser figurer, der står i stillinger, som på mange måder minder om vore dages tai-chi. Tegnene på bambusstavene, som Thomas Meldgaard som den første har oversat til et vestligt sprog, beskriver nogle øvelser og giver råd om forebyggelse og helbredelse af sygdomme.

  Gammel lægekunst ruster ikke
  En række klinikker, der behandler patienterne med ”Traditionel Kinesisk Medicin” og akupunktur, er dukket op i Danmark i de senere år. Mange af linikkerne drives af herboende kinesere. Kinabladets medarbejder Henrik Strub har besøgt en af disse klinikker, Hua Tuo Center i Hørsholm i Nordsjælland. Den drives af ægteparret Qunyi Hong og Jingyao Wang, der fortæller om deres behandlingsformer. .

  Masser af kinesiske film på nettet
  Man behøver ikke at vente på, at kinesiske film blive vist i biografer herhjemme. Der er masser af muligheder for at hente kinesiske dvd-film hjem fa internettet, ovenikøbet til overkommelige priser. Nanna Nerenst Saint giver nogle internet-adresser, der har udvalg af dvd-film.

  Urealistisk fortælling, men med korrekt faglig viden om Kina
  Rikke Agnete Olsen anmelder romanen Silkekejserinden af José Frèces. Trods bogens store indhold af korrekt faglig viden gør mange urimeligheder i handlingen den til en eventyrlig, dvs. ganske urealistisk, fortælling. Der kommer to bind til, som man kan glæde sig til, hvis man er faldet for bind et med al dets kærlghed, forræderi, religiøse bidrifter samt mor, sex m.m.

  Århus Festuge med kinesiske akrobater
  Århus Festuge, den årligt tilbagevendende kulturbegivenhed i den jyske hovedstad, byder i år på to forestillinger med tilknytning til Kina. Den ene kommer Shenyang Acrobatic Troupe med, den anden sørger den kinesisk-amerikanske instruktør Chen Shi-Zheng for. Akrobaterne optræder på Festugens åbningsdag den 26. august samt dagen efter. Chen Shi-Zhengs forestilling, My Life as a Fairytale, vises den 2. og 3. September 2005.
  Kinesiske digteres Kina
  Kinesisk poesi fra Kulturrevolutionens afslutning til årtusindskiftet var emnet for et foredrag, som Sidse Laugesen holdt i Dansk-Kinesisk Forening den 14. marts 2005. I dette nummer af Kinabladet er der et udførligt referat med uddrag af de digte, som foredragsholderen talte om og læste op.

  Nyt om kinesernes liv og færden
  Claus Seiden har i kinesiske medier fundet nyt om små og store begivenheder i kinesernes hverdag.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 26 Sommer 2005 PDF format
  eller læs det online her

 • Kinabladet nr. 25 Forår 2005

  Kinabladet nr. 25  Forår 2005

  Udrenset partichef til besvær efter sin død
  Kinas kommunistiske partichef fra 1987 til 1989, Zhao Ziyang, døde den 17. januar 2005 efter at have siddet i husarrest i Beijing, siden han faldt i unåde i 1989. Claus Seiden skriver om den forhenværende partichefs umiddelbare eftermæle – hans død blev kun nævnt ganske kort i de kinesiske medier. Den enkle forklaring er, at Zhao Ziyang med partiets øjne nok stadig repræsenterer kætterske tanker. Den lidt mere komplicerede forklaring er, at hans ideer deles af mange i den kinesiske ledelse i dag. Zhao blev kendt som partichefen, der gik ned og talte med studenterne på Tiananmen-pladsen, kort før hæren blev sat ind mod de regeringsfjendtlige demonstrationer.

  Energikrisen i Kina
  Cand.scient.soc. Ole Odgaard skriver om Kinas energiproblemer, der truer med at ødelægge kinesernes forventninger om en højere levestandard, med mindre der tages nye vidtgående og centralt styrede energipolitiske initiativer. Danmark kan få en rolle ved levering af miljøvenlige kraftværker. I de sidste 55 år har Kina i industrialiseringens pionerånd opført stadig flere kulfyrede kraftværker. Dansk produktion af miljøvenlige og energiøkonomiske kraftværker, fjernvarmesystemer, energibesparende udstyr o.lign. har gode betingelser for at vinde indpas på det kinesiske marked i disse år.

  En sag om ytringsfrihed i Kina
  Studerende ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, Henriette Kristensen fortæller om en retssag mod et kinesisk forfatterpar, der har skrevet en bog med afsløring af de barske vilkår, som bønderne i Anhui-provinsen lever under. Bogen, der udkom sidste år på et kinesisk forlag, blev forbudt, men er udkommet i millionoplag som piratkopier. En embedsmand, der i bogen beskyldes for groft magtmisbrug, har anlagt injuriesag mod de to forfattere. I denne artikel fortælles om sagens forløb, om forsvarsadvokaten, der har betegnet den som den sag om ytringsfrihed i Kina, og om forfatterparrets nye besøg i Anhui-provinsen.

  Buddismen i Kina før og nu
  Religionshistorikeren Klaus Bo Nielsen beskriver i denne artikel buddhismens vej fra Indien til Kina og dens indflydelses på det kinesiske samfund gennem tiderne. Buddhismen har i nutidens Kina oplevet en fornyet vækst i takt med de mere frie forhold for religionsudøvelse. Der er i Kina en stigende tendens til, at religion er blevet et mere personligt anliggende. Alt imens der genåbnes templer og klostre, kan man iagttage, at interessen og den religiøse overbevisning i høj grad viser sig hos kineserne.

  Læs, le og lær
  Rikke Agnete Olsen anmelder en bog om kinesisk historiefortælling, ”Tiger, tiger. Wu Song og tigeren i kinesisk historiefortælling”, skrevet af Vibeke Børdahl. Anmelderen kritiserer, at de mange fotografier af historiefortælleren ikke kommer til deres ret, fordi de ikke er trykt på glittet papir, men tilføjer, at bogen er en prestigeudgivelse. Det viser det fine papir, den smukke sats, den nydelige opsætning og den fornemme gengivelse af en vifte – en fortællerrekvisit – på indersiden af omslaget. Mage til kinesisk æske er vist ikke set før i bogverdenen

  Kinas flydende jade
  Ingrid Liboriussen skriver om kinesernes nationaldrik, teen. Teens historie er forbundet både med poesi og smugleri, munkes meditation og afhængighed af opium. Artiklen fortæller teens historie fra Tang-dynastiets tedyrkelse i det 7. og følgende århundreder, over 1800-tallets opiumskrig til nutidens tehandel.

  Livlig trafik på Kinas internet
  Referat af et foredrag, lektor ved Østasiatisk Afdeling på Aarhus Universitet dr.phil. Stig Thøgersen holdt i Dansk-Kinesisk Forening om kinesernes ytringsmuligheder – ikke om ytringsfrihed, for det er for tidligt at tale om ytringsfrihed i Kina, regeringen forsøger stadigvæk at holde alt for kritiske ytringer ude af debatten. Referatet gælder den del af foredraget der handlede om kinesernes brug af internettet til debat om alt muligt, også om samfundsspørgsmål, fx om reformerne med liberalisering og markedsøkonomi skal fortsættes, eller om man skal tænke mere på den sociale omfordeling.
  I nogle tilfælde er der tale om indlæg, der er meget kritiske over for tingenes tilstand. Det er typisk, at man godt må være kritisk over for konkrete sociale problemer, fattigdomsproblemer og social ulighed.
  er.

  Nyt om kinesernes liv og færden
  Claus Seiden har i kinesiske medier fundet nyt om små og store begivenheder i kinesernes hverdag.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 25 Forår 2005 PDF format
  eller læs det online her

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.