Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • Kinabladet nr. 22 Sommer 2004

  Kinabladet nr. 22  Sommer 2004

  Kina ændrer forfatningen
  Kinas parlament – Den Nationale Folkekongres – holdt sin årlige samling i Beijing i marts 2004. Jørgen Delman, direktør for Nordisk Institut for Asien Studier (NIAS), og Mads Nyvold Christensen, hovedfagsstuderende, Statskundskab, Københavns Universitet, giver deres bud på, hvad der kom ud af det ti dage lange møde.

  Folkekongressen vedtog som et af hovedpunkterne på sin dagsorden en række ændringer af forfatningen. Nye paragraffer vedrørende beskyttelse af den private ejendomsret og menneskerettigheder var de vigtigste. Den nye ledelse, som trådte til sidste år, har grund til at være tilfreds med den økonomiske udvikling, men det er ikke uden sociale omkostninger, specielt i landområderne.

  Kina i femte gear
  ”Kinas Eksperimenter. Reformer og stormagtsstatus” er titlen på en bog skrevet af lektor Clemens Stubbe Østergaard, Aarhus Universitet. Den anmeldes af journalist Flemming Ytzen, Politiken. Bogen er absolut en udfordring til den dyne af vanetænkning, som i perioder har præget meningsdannelsen i Danmark omkring Kina, siden Sovjetunionens sammenbrud skabte et behov for især konservative meningsmagere for at finde et fjendebillede af noget, der smagte totalitært og stalinistisk og som derfor kunne anvendes i en hjemlig dagsorden.

  Flere penge til forbrug
  Artikel lånt fra det officielle kinesiske nyhedsmagasin Beijing Review. Fem beijingborgere, der præsenteres som ”ikke superrige” fortæller, hvad de bruger deres penge til. Deres månedlige indkomst er omkring 5000 yuan (ca. 3500 kr.). De bruger eller drømmer om at bruge deres penge på blandt andet udlandsrejser, uddannelse, underholdning, dyrt tøj, børnenes studier, ejerlejligheder, skønhedssaloner, biler.

  Fra en landsbyskole i Kina – til universitetsstudier i Odense
  Den 23-årige Lu Aiping er vokset op i en landsby i Zhejiang-provinsen i Østkina. Hun gik i grundskole og juniormellemskole i landsbyen og derefter i senior mellemskole i en større by. Hun kunne især godt lide biologi. Hujn kom gennem nåleøjet til universitetet. I 2003 var hun blandt omkring 25 unge kinesere, der fik mulighed for at studere ved Syddansk Universitet i Odense. Her skal hun være i to år for at uddanne sig i biokemi. Derefter vil hun tilbage til Kina, fortæller hun, for hun er kineser, og Kina har brug for forskere.

  Kinesisk digtere i Danmark
  Der var dansk-kinesisk poesifestival i København og Århus fra 22. til 28. april 2004, arrangeret af Østasiatisk Institut ved Aarhus Universitet. Ti kinesiske digtere deltog sammen danske digtere. Der var oplæsning af både kinesiske digte, oversat til dansk i anledning af festivalen, og danske digte samt debat og symposium. Kinabladets medarbejder var med til nogle af arrangementerne. I forbindelse med festivalen er udgivet to bøger, en antologi, ”Nye kinesiske digte”, og ”Kineserne kommer!” med omtale af de kinesiske digtere og artikler om kinesisk poesi.

  Den nye generation af kinesiske digtere
  Tre af digterne ved poesifestivalen i København og Århus hører til den unge generation, samlet omkring tidsskriftet ”Underkroppen”. Kinabladets medarbejder talte med dem om deres tilværelse, arbejdsvilkår og digtning. Ligesom alle andre steder i verden i det svært for de unge digtere i Kina at finde et forlag, der vil udgive deres digte. En alternativ løsning for at få digtene ud til en større læserkreds er at lægge dem ud på Internettet. I tilslutning til omtalen af de unge digtere bringes et digt fra hver af dem

  Utzons kinesiske inspiration
  Den danske arkitekt Jørn Utzon hentede inspiration fra kinesisk arkitektur, da han lavede vinderprojektet i konkurrencen om et operahus i Sydney. Det kan man finde eksempler på ved at besøge kunstmuseet Louisiana ved Humlebæk i Nordsjælland. Her vises indtil 29. august 2004 udstillingen ”Jørn Utzon – arkitektens Univers”. Kinabladet har besøgt udstillingen.

  Ambassadør Lin Hua
  Syv kinesiske personligheder er blevet udpeget til at kaste glans over arrangementer i Kina i forbindelse med 200-året for H.C. Andersens fødsel. En af dem er den 77-årige oversætter Lin Hua i Beijing. Han må betegnes som selvskreven til det ærefulde hverv. Han har oversat alle H.C. Andersens eventyr direkte fra dansk og bidrager til 200-års fødselsdagen med en helt ny antologi i tre bind med et udvalg af alle dele af digterens righoldige produktion. Kinabladet har talt med ham.

  Hård kamp om landbrugsjorden
  Kinesiske landmænd er godt på vej til at tabe kampen mod luksusvillaer, golfbaner, skønhedssaloner, fitnesscentre og andre af den moderne tids opfindelser, der sluger den dyrkbare jord og fratager landmændene deres eksistensgrundlag. Forfatteren og freelance-journalisten Ma Jisen i Beijing giver eksempler på, hvordan private bygherrer i samarbejde med myndighederne omgår lovene og lægger beslag på sparsomme landbrugsarealer. I nogle tilfælde mister bønder al deres jord og har dermed ikke noget at leve af. Eksperter har peget på, at straffen for at forbryde sig mod jordlovene er alt for mild i forhold til de enorme profitter, de dømte har skaffet sig.

   Mere frihed til sex
  Sex var for blot få år siden et tabuemne i Kina, i hvert fald uden for hjemmets fire vægge. Sådan er det ikke mere. Kinesiske medier beskæftiger sig jævnligt med det der kaldes ”Kinas seksuelle revolution”. En livlig debat begyndte sidste år, da en medarbejder ved et livsstilsmagasin i Guangzhou i Sydkina fortalte meget åbenhjertigt på sin hjemmeside om sine seksuelle aktiviteter. Det friere sexliv har medført, at flere teenagere bliver gravide, og der er nu oprettet klinikker, hvor de kan henvende sig og få råd og dåd, eventuelt en abort. Sexologer, skolefolk og andre kræver mere undervisning i skolerne om seksuelle forhold.

   Nyt om kinesernes liv og færden
  Små og store begivenheder i kinesernes hverdag:150.000 gadebørn i Kina, 40 procent af landets byboer indånder alvorligt forurenet luft, flere kinesiske kommuner og provinser er begyndt at eksperimentere med friere arbejdstid. Hvert år kommer der næstene en kvart million udlændinge til Kina for at arbejde der. Osv.osv.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 22 Sommer 2004 PDF format
  eller læs det online her

 • Kinabladet nr 21 Forår 2004

  Kinabladet nr 21 Forår 2004

  Nestorianerstenen
  Nestorianerstenen blev rejst i Kina til minde om nestorianismens (det vil sige kristendommens) indførelse i Riget i Midten. Stenen blev fundet nedgravet i 1620erne i nærheden af Xian. En kopi havnede i Det Kongelige Bibliotek i København. i 1913. Hvordan det gik til har man ikke rigtig vidst, før Kinabladets Henrik Strube satte sig for at løse mysteriet.

  Mønstervirksomheden brygger dåseøl
  Referat af et foredrag i Dansk-Kinesisk Forening om Tibet, holdt af forfatteren og journalisten Nils Thostrup, der har rejst meget i Kina og har et tæt kendskab til Tibet, som han har besøgt flere gange. Han skildrede udviklingen de seneste år sammenlignet med forholdene første gang han besøgte landet i 1986. Hans overordnede vurdering er at Tibet nok har vundet mere ved kinesernes tilstedeværelse, end det har mistet. Om vestlige Tibet-aktivisters kritik af Kinas tilstedeværelse i Tibet sagde han at aktivisterne i det store og hele er motiverede af et oprigtigt ønske om at hjælpe det tibetanske folk, men i en række tilfælde er der gået indenrigspolitiki sagen. At kineserne har udryddet halvdelen af Tibets befolkning, og at Kina begår ”kulturelt folkemord”, afviste han som usandsynligt.

  En dansk sangeinde i Kina
  Interview med sangerinden og sangpædagogen Marianne G. Nielsen, København, der to gange har besøgt den sydvestkinesiske provins Yunnans hovedstad Kunming for at give koncerter og for at undervise lærerstuderende i vestlige sangteknik. På hendes repertoire stod blandt andet musik komponeret af den tyske nonne Hildegard von Bingen, der døde for over otte hundrede år siden. Denne del af repertoiret var en medvirkende årsag til, at kineserne inviterede den danske sangerinde til at komme til Kunming. Hun mødte her på et lærerseminarium en ung kinesisk studerende som hun betegner som en virkelig talentfuld sanger, og som vil have gavn af et års studieophold i Danmark, blandt andet for at studere pædagogik, så hun kan undervise andre sangstuderende lærere.

  En kineser i Danmark
  En kinesisk kvindelig forlagsredaktør kom i begyndelsen af 1990’erne til Danmark som flygtning. Hun var godt ik gang med at blive integreret i det danske samfund og havde fået en ønskestilling som hjemmehjælper, da hun ved at hjælpe en 94-årig dame fik beskadiget ryggen. I et interview fortæller hun om sine år i Danmark, om genoptræningen og om sit ønske at komme i gang igen med et arbejde.

  Kineserne kommer!
  Foromtale ved professor Anne Wedell-Wedellsborg, Østasiatisk Institut, Århus, af en dansk-kinesisk poesi-festival i
  København (22.-25. april 2003) og Århus (26,-27. april 2004). Ni kinesiske digtere deltager sammen med danske digtere. I forbindelse med festivalen udkommer en antologi med de kinesiske digteres tekster i dansk oversættelse og et katalog med artikler om kinesisk poesi og præsentatioin af digterne. Det endelige og detaljerede program kan ses på www,kinesisk-poesi.dk

  Spejle i oldtidens Kina
  Religionshistorikeren Klaus Bo Nielsen, Aarhus Universitet, skriver om de gamle spejle, hvordan de blev fremstillet, deres motiver og inskriptioner og de magiske evner, der blev tillagt.Den døde fik et spejl med i graven som værn od onde magter, og den dag i dag kan man de spejle over indgangen til boliger i Kina. De skal beskytte beboerne mod onde ånder.

  Velkommen til Abens år
  Kinesisk nytår, der følger den gamle månekalender, fejredes 21. januar 2004 af et arrangement på Københavns Rådhus og i Tivolis koncertsal. Nytårsfesten var arrangeret af Den Kinesiske Kultur Komité, der er paraplyorganisation for otte selvstændige kinesiske foreninger i Danmark. Ved festen på Københavns Rådhus blev det overladt til overborgmester Jens Kramer Mikkelsen som ”byens mægtigste mand” at foretage en traditionel ceremoni, nemlig at ”prikke på en drages øjne” for at den kan få åbnet øjnene og skue klart ind i det nye år.

  Nytår med familien
  Kinabladets medarbejder i Beijing fortæller om hvordan hun som almindelig borger oplever det kinesiske nytår. Den fejres sammen med familien, og jernbaner, busser og fly er tætpakket med folk, der skal hjem for at fejre nytåret sammen med familien. Traditionen tro blev ritualet omkring det at ønske godt nytår holdt i hævd. Det foregår ikke mindst pr. e-mails og sms-beskeder gennem mobiltelefoner. Familiemdlemmer kom på besøg, og en af dem kom med en glædelig nyhed, nemlig at hun var gravid. Det vækker speciel glæde, når barnet bliver født i Abens år, for det er et godt år, og de der bliver født i det år kan regner med lykke og fremgang, siges det.

  Reformer og menneskerettigheder
  Cand.mag. i kinesisk og seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Hatla Thelle skriver om hvordan det egentlig
  går med menneskerettighederne i Kina. Artiklen (der er lånt fra tidsskriftet Politologiske studier) viser, at beskyttelsen af de civile frihedsrettigheder i Kina har det bedre end for 25 år siden, mens sociale rettigheder som sundhed og uddannelse bliver krænket i større omfang end før. Det kinesiske retssystem er stadig langt fra at yde den beskyttelse, som man kender i vores del af verden, men der er gjort vigtige fremskridt siden reformpolitikkens begyndelse i 1980. Det er stadig totalt umuligt at danne en uafhængig fagforening, et politisk parti eller noget der bare ligner kimen til noget sådant.Arrestation og hårde fængselsdomme til blandt andet medlemmer af det såkaldte ”Kinas Demokratiske Parti” har slået dette fast gang på gang

  Hjem til Kina
  Den kinesiske hudlæge Na Renhua kom til København i 1996 og studerede i 5-6 år på Bispebjerg Hospital for at få en ph.d. grad. Hun vendte tilbage til Kina i 2001. I et interview med Kinabladet fortæller hun om studieårene i Danmark og om det at vende tilbage til et stærkt forandret Kina. Hun arbejder nu i et amerikanskejet hospital i Beijing med 50 sengepladser og 300 ansatte. Der er flere fordele ved at arbejde her, fortæller hun. Det er et nyt hospital i hastig udvikling, der er en international atmosfære, læger og sygeplejersker saåvel som patienter kommer fra mange lande, og der er et værdifuldt fagligt miljø. Men hun håber at hun på en eller anden måde kan dele den viden og de erfaringer, hun har bragt med sig fra Danmark, men sine gamle kolleger på det medicinske universitet i Beijing hvor hun blev uddannet.

  Nyt om kinesernes liv og færden
  Små og store begivenheder i kinesernes hverdag:150.000 gadebørn i Kina, 40 procent af landets byboer indånder alvorligt forurenet luft, flere kinesiske kommuner og provinser er begyndt at eksperimentere med friere arbejdstid. Hvert år kommer der næstene en kvart million udlændinge til Kina for at arbejde der. Osv.osv.

  Desuden et kinesisk digt, en kinesisk talemåde samt en Kina Kryds

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 21 Forår 2004 PDF format
  eller læs det online her

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.