Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • Kinabladet nr. 14 Sommer 2002

  Kinabladet nr. 14 Sommer 2002

  Ønsker om mere personlig frihed
  Kinesiske studerendes nye normer
  Kinesiske elitestuderende sætter hensynet til deres personlige mål i tilværelsen højere end hensynet til samfundet. De ønsker mere personlig frihed, mindre kontrol. Artiklens forfatter, Marie Konge Nielsen, mag.art. i etnografi og socialantropologi, har i Shanghai forsket i de studerendes nye normer. Resultatet af studierne er samlet i en ph.d.-afhandling, der er indleveret til Aarhus Universitet.

  Markedsøkonomiens tabere
  Reformpolitikken rammer Kinas kvinder
  Det står ikke for godt til med kinesiske kvinders rettigheder, efter at markedsøkonomi har afløst den maoistiske planøkonomi i Kina. Det fremgik af et debatmøde, som Det Danske Center for Menneskerettigheder havde arrangeret den 27. februar 2002 i København. Her fortalte en kinesisk jurist, Chen Min, om kvindernes trængsler i dagens Kina, og en dansk seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier, Cecilia Milwertz, fortalte om nye kvindegrupper, der forsøger at få politikerne til at ændre holdning til en række samfundsforhold.

  Kinesiske kvinders folkelige organisationer
  Anmeldelse af to bøger om nye kvindebevægelser

  Dialog med Kina
  Bog anmeldelse af “Kina bag Spejlet”

  Et høfligt råb om hjælp
  Stort værk om Lhasas arkitektur
  Modernisering og byfornyelse er gået hårdt ud over Lhasa. En dansk og en norsk arkitekt har i løbet af syv år gennemført registrering og beskrivelse af 292 bygninger fra før 1950 i den gamle del af Det Autonome Område Tibets hovedstad. Resultatet af det store projekt har de gjort rede for i “The Lhasa Atlas”. De fortæller, at en tredjedel af de bygninger, de studerede, blev jævnet med jorden, mens de arbejdede med projektet. Det er på høje tid, men ikke for sent, at søge bevaret denne del af tibetansk kultur, skriver de.

  Europæisk lov, kinesiske øjne, danske briller
  Kinesiske jurister på EU-studietur i Danmark
  Kinesiske jurister studerer lov- og retsvæsen i Europa i disse år. Det sker som led i et fireårigt program, som EU gennemfører for at give op mod 100 kinesere et indblik i europæiske retsprincipper. Det Danske Center for Menneskerettigheder er arrangør af den danske del af dette program, som kan være med til at tegne de fremtidige reformer af det kinesiske retssystem, skriver stud.mag. Martin J. Bech Hansen, praktikant ved Det Danske Center for Menneskerettigheder, der har fulgt de kinesiske juristers studier i Danmark.

  Da kineserne kom til Danmark
  Foredrag om indvandrerskæbner for 100 år siden
  Allerede i slutningen af 1700-tallet kom de første kinesere til Danmark, dog ikke som indvandrere, men på et kort besøg, før turen gik tilbage til Kina. Det fortalte lektor Mette Thunø, Asien-instituttet ved Københavns Universitet, da hun holdt foredrag om kinesiske indvandreres skæbne i Danmark i første halvdel af 1900-tallet. Mødet fandt sted 10. marts 2002 og var arrangeret af Kinesiske Ingeniørers Forening i Danmark (ACED).

  Mønter med hul i 
  Foredrag om kinesisk opfindelse
  Af de mange opfindelser, som kineserne har lagt navn til, er mønter med hul i blandt de mindre kendte. En af Eiuropas førende eksperter på kinesiske mønter, Francois Thierry, der er inspektør på det franske Bibliotheque Nationale i Paris, bragte opfindelsen frem i dagens lys ved et foredrag på Nationalmuseet den 17. april 2002.

  Vandring ved Den Store Mur Bog anmeldelse af “De Otte Udødelige”

  Fortællingen om De Otte Udødelige

  En verdensby i støbeskeen Shanghais drøm om et transportsystem i verdensklasse
  Cyklen bør fortsat være en vigtig del af Shanghais trafik. Det mener et britisk konsulentfirma, Colin Buchanan & Partners (CBP), der efter anmodning fra Shanghais borgmester har undersøgt mulighederne for at opfylde bystyrets drøm om at gøre Shanghai til en verdensby med et transportsystem i verdensklasse i 2020. Tre fra konsulentfirmaets studiegruppe tilbragte sidste år flere måneder i Shanghai og har skrevet en artikel i tidsskriftet “World Transport Policy & Practice” om resultatet af deres studier.

  Kinesisk oversætter hædret Rungstedundprisen til Lin Hua
  På Karen Blixens fødselsdag den 17. april 2002 fik den kinesiske oversætter Lin Hua, der bor i Beijing, overrakt Rungstedlundprisen. Det er, hedder det i begrundelsen, “en anerkendelse af hans store índsats for oversættelse af nordisk litteratur, herunder H.C. Andersen og Karen Blixen, til kinesisk”.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 14 Sommer 2002 PDF format

  eller læs det online her

 • Kinabladet nr. 13 Forår 2002

  Kinabladet nr. 13 Forår 2002

  Kultur og forårsruller. Gundlæggeren af Daloon fejret på sin fødselsdag

  Hiv og aids i Kina. Skønsmæssigt en million kinesere angrebet

  Demokratiske valg i Kina. Konfliktfyldt eksperiment på landet

  Kinesiske historiefortællere på bånd
  Dansk kinaforskers store projekt

  Skrifttegn og symbolik. Myter og moderne eksempler

  Ny bil og ejerlejlighed .Brev fra Beijing om besøg hos en ung familie

  Det uberørte Guizhou. Rejseartikel fra to danske kinafarere

  Digt, Krydsord og Legende

  Nyt og kinesernes liv og færden

  Referater
  af foredrag om kejsertidens klassedeling  og om adoption af børn i Kina.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 13 Forår 2002 PDF format

  eller læs det online her

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.