Kinabladets arkiv

Kinabladets arkiv har tidsskrifter der kan downloades eller læses online, der går tilbage til år 1999.

reol-1

 

 

 

 

 

Her er en oversigt over tidligere udgivne numre (digital udgave) klik her

Nedenstående er indholdsfortegnelse for Kinabladet samt link til det pågældende nummer.

 • Kinabladet nr. 65 Forår 2015

   Kinabladet nr. 65 Forår 2015

  Indhold:

  Nyt mediehus i rødt, blåt, orange og hvidt.
  Præsident Xi Jinping bryder sig tilsyneladende ikke om bygninger, der er qíqíguàiguài – men hvad med det kommunistiske partis nye mediehus, som mange kinesere måske vil synes netop er qíqíguàiguài?

  Forurenings- og sundhedsproblemer.
  Prisen for miljømæssige skader og forurening i Kina kan aflæses i menneskelige lidelser, skriver artiklens forfatter, der er journalist og redaktør af tidsskriftet Chinadialogue.

  Regeringen sørgede for en apecblå himmel.
  Beijings luftforureningsramte borgere oplevede i november 2014 et par dage med en uventet blå himmel

  Partiets propaganda er sat skakmat
  Den politiske situation i Kina kan billedligt beskrives som en steppebrand, hvor KKP (Kinas Kommunistiske Parti) er brandmændene, der konstant forsøger at kontrollere og stoppe brandene.

  Studerendes obligatoriske militærtræning.
  Er tiden løbet fra Mao Zedongs lov fra 1955 om, at de studerende skal gennemgå en militærtræning?

  Et „stinkende barn” fra Kina blev borgmestervikar
  Yan Aihua, professordatter fra kulturrevolutionens Kina, gjorde karriere i Danmark. I et foredrag i Dansk-Kinesisk Forening den 3. december 2014 fortalte hun om sit livs rutsjeture. I 2012 blev hun som fast suppleant til Københavns Borgerrepræsentation vikar for en sygemeldt borgmester.

  Boganmeldelse: Den Røde Løber
  Christina Boutrups nye bog hedder meget sigende „Den Røde Løber”, for i Europa ruller vi gladelig den røde løber ud for at tage imod rige kinesiske forretningsmænd med tætte forbindelser til den kinesiske magtelite, som har formet dem. De har penge, og de har lyst til at investere og købe, og det er lige, hvad vi har brug for i det fortsat kriseramte Europa.

  Ny åbenhed om et samfundsproblem
  I oktober 2014 blev en professor på Xiamen Universitet i Sydøstkina bortvist på grund af seksuel chikane over for kvindelige studerende. Professoren mistede samtidig sit partimedlemskab og sin ret til at undervise.

  Forsøg med en mere klimavenlig hverdag
  Stilfærdig klimaaktivisme blandt pensionister og embedsfolk i Hangzhou. En lille håndfuld kinesiske embedsfolk og en gruppe pensionister på græsrodsplan gennem en kampagne at gøre hverdagslivet mere klimavenligt.

  Kinabladet fornyet med henblik på fremtiden
  Fra nytår 2015 kommer Kinabladet i fire udgaver: trykt, som pdf-fil, digitalt og online. Formålet er at opfylde forskellige læsergruppers foretrukne måder at få præsenteret de artikler og andet stof om Kina, som hidtil normalt kun har kunnet læses i papirudgaven af Kinabladet.

  At kunne kinesisk er en genvej til 关系
  I kølvandet på den økonomiske udvikling i Kina, og den stadig større betydning af Kina i verdenssamfundet, gennemgår interessen for kinesisk sprog i disse år et boom. Dette er naturligt på samme måde, som russisk var populært i 1970’erne og japansk populært i 1990’erne.

  Migrantarbejdernes usikre tilværelse
  Migrantarbejdernes liv og levned var emnet for et foredrag, som den kinesiske sociolog Lü Tu holdt i Copenhagen Business Confucius Institute i København den 3. december 2014. Hendes konklusion var, at mange migrantarbejdere, der har forladt deres landsbyer i håb om at få en bedre tilværelse for familien i byerne, ikke kan finde sig til rette nogen af stederne.

  Et 3000 år gammelt rituelt bronzekar
  De rituelle bronzekar blev benyttet i religiøse ceremonier til tilberedning af mad og vin, som under omhyggeligt udførte ritualer blev ofret til forfædrene og siden blev begravet med en afdød, således som det fremgår af senere udgravninger.

  Beijing siger farvel til et stykke kulturhistorie
  Et skilt i Xinyuan offentlige badeanstalt i Beijing forkyndte i september 2014, at det nu var slut med at få et bad her.

  Tjenerne er robotter, der kan lidt kinesisk
  En robot serverer for gæster i en restaurant i Harbin, hovedstaden i Heilongjiang provins den 18. januar 2013. Den blev åbnet i juni 2012 som en af de første robotrestauranter.

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 65 Forår 2015 PDF format

  eller læs det online her


  Tidligere numre af Kinabladet:

  64  – 63 – 62 – 61 60 

 • Kinabladet nr. 64 Vinter 2014

  Kinabladet nr. 64 Vinter 2014 PDF format

  Indhold:

  Deng Xiaoping mindet   –Deng xiaoping mindet på sin 110 års dag.

  Uafhængige film ramt af censuren   –  Den 11. udgave af Beijing Independent Film Festival blev nogle dage før den planlagte åbning  den 23. august 2014 forbudt af myndighederne i Beijing

  Beijing Love Story Boganmeldelse   –  Den finske journalist Sami Sillanpää’s bog om to unge kinesiske aktivister

  Dagbog fra Beijing Boganmeldelse   –  Mette Holm stod på Den Himmelske Freds Plads i 1989. Hendes “Beijing dagbog” genudgives nu nu i stor udvidet udgave 25 år efter.

  Kogende øl og kølig penicillin  – og karpe a la zombie. Kunsten at spise sundt i et land uden skarpe skel mellem mad og medicin.

  Kollektiv protestaktivisme   – Siden 90’erne er antallet af protester de såkaldte „større kollektive hændelser vokset eksplosivt

  Ni hårde måneder på en eksamensfabrik   –  Tusindvis af studenter, der er dumpet til årets adgangseksamen til et universitet, strømmer til en landskendt gymnasieskole, der med militærisk disciplin gør eleverne klar til årets „høje eksamen”

  Protest mod festival med hundekød på menuen   –  Hovedmåltidet i den kinesiske sol hvervsfestival er retter tilberedt af hundekød, som mange kinesere betragter som en lækkerbisken.

  Kapsejlads til minde om populær digter   –  Kapsejlads med dragebåde – en speciel type kinesisk kano – er den vigtigste af de traditioner og ritualer, der er knyttet til Dragebådsfestdagen.

  Beijing moderniserer sine nationale teatre   –  Interessen for Kinas gamle historie er voksende. Museer, som har ligget støvet hen i mere eller mindre ubemærkethed, får i disse år en tiltrængt renovering.

  En bilfri dag? Det må være ironisk ment   –  Beijings fem millioner bilister foretrækker egen bil fremfor offentlige transportmidler.

  Ri chang sheng huo – små og store begivenheder.
  Rige folks børn på ferietur til USA   –
  Shanghais unge mødes på ægteskabstorvet   –

  Læs alle artiklerne i Kinabladet nr. 64 Vinter 2014 PDF format

  eller læs det online her

   


  Tidligere numre af Kinabladet:

  64  – 63 – 62 – 61 60 

Klik på ovenstående nummer for at læse tidligere numre af Kinabladet.  Rækkefølgende er faldne hvor 1 er det nyeste nummer og det højeste tal er det første nummer af Kinabladet.