Muren skal repareres

Den Store Mur, Kinas 2000 år gamle og et af verdens mest berømte bygningsværker, forfalder og skal nu repareres. Det meddelte vicepræsidenten for Great Wall Society of China, Dong Yaohui, den 2. september 2016. At Muren forfalder, er ikke nogen nyhed. Den britiske avis The Guardian kunne allerede i 2004 med kinesiske medier som kilde meddele, at to tredjedele af den bevarede del af Muren var blevet ødelagt af turister og erosion samt af bygherrer, der bruger sten fra muren som byggemateriale.

Det blev også allerede den gang meddelt, at muren skulle repareres. Det nye er, at myndighederne erkender, at reparation og vedligeholdelse af muren i de forløbne år ikke har været god nok. Mindre end en tiendedel af en strækning på over seks kilometer, der er bygget under Ming-dynastiet, er velbevaret, oplyser avisen People’s Daily.

Nu skal en strækning på en kilometer gennemgå en grundig reparation. At tidligere reparationen ikke har været holdbare, skyldes især, at staten har været for karrig med bevillinger til reparationerne. Det vil regeringen nu sættes sig ud over med en aldrig før anvendt metode til at skaffe penge til de dyre reparationer, nemlig en offentlig indsamling. Der er brug for 23 millioner yuan, en privat fond har allerede bevilget 10 millioner.

Staten har i perioden 2005-2014 brugt knap to milliarder yuan på reparation og forstærkning af murværket.

I første omgang skal omkring 1000 meter af Xifengkou-sektionen repareres.  Det er hårdt tiltrængt.  (Foto: china.org.cn)

I første omgang skal omkring 1000 meter af Xifengkou-sektionen repareres. Det er hårdt tiltrængt.
(Foto: china.org.cn)