Så fyldte Formand Mao 120 år

Mao Zedong kom i guld på en sokkel af marmor i Shenzhen på den runde dag, men partiet nedtonede festlighederne omkring fødselsdagen.

mao_2765149b

Af Flemming Poulsen

En statue i guld var en af gaverne, da kineserne fejrede, at det den 26. december 2013 var 120 år siden, at Mao Zedong blev født. Han blev født den 26. december 1893 og døde den 9. september 1976.

Formand Mao, som „Den store rorgænger“ sædvanligvis kaldtes, var manden, der som det kommunistiske partis leder efter et par årtiers kampe og krige mod politiske og militære modstandere den 1. oktober 1949 kunne proklamere, at Kina nu var en folkerepublik under det kommunistiske partis ledelse.

Den 82 cm høje guldstatue med indlagte ædelstene  er anbragt på en sokkel af marmor. Det er ikke oplyst, hvem der har bestilt den, og hvem der har skaffet de 100 mio. yuan (90 mio. kr.), den har kostet. Den blev præsenteret for offentligheden på en kunstudstilling i byen Shenzhen den 13. december 2013.

Otte kunsthåndværkere og andre fagfolk har arbejdet i otte måneder på at skabe statuen, oplyser en af kunsthåndværkerne.

Den kostbare fødselsdagsgave er ikke helt i det kommunistiske partis ånd, for partiets generalsekretær, Xi Jinping, meddelte i november 2013, at festligholdelsen af 120 års fødselsdagen skulle være „højtidelig, enkel og pragmatisk“. Nogle planlagte fødselsdagsarrangementer blev da også, ifølge det kommunistiske partis avis  Global Times, med kort varsel aflyst eller ændret.

Den planlagte hovedfest i Folkets Store Hal i Bejing den 26. december havde som motto: „Rødest er Solen og kærest er Formand Mao“. Festen blev aflyst og lagt sammen med den årlige nytårsfest, hvis hovedpunkt var et storslået tv-show. En tv-serie i 100 afsnit med titlen „Mao Zedong“, der skulle være vist i 2013, blev erstattet af en serie om en berømt marskal.

Det kommunistiske parti har både villet fejre og ikke fejre 120 års fødselsdagen. Det britiske nyhedsmagasin Economist har denne forklaring på fænomenet:

„Mao har forsat stor indflydelse på partiets rolle og den offentlige mening. Xi Jinping tør ikke forbigå Maos bidrag til landets udvikling af frygt for, at det kunne svække partiets magt“.

Bladet minder om, at Sovjetunionen faldt sammen, da de nye ledere lagde afstand til Lenin og andre historiske ledere. „Som det kommunistiske Kinas grundlægger er Mao kendt for brutale udskejelser. Han er Lenin og Stalin i én person“.

Men fejret blev den 120-årige formand. Der var større og mindre festligheder rundt om i Kina. 2000 slægtninge og andre samledes til en festforestilling i provinsen Hunans hovedstad, Changsha, hvor der blev sunget revolutionære sange og læst op af hans værker.

Han blev hyldet i medierne som Det Nye Kinas grundlægger. „Kun få har haft samme indflydelse på den moderne verdens historie som han har haft“, skrev Global Times, der dog også mindede om hans „drastiske fejltagelser“, der i den officielle historieskrivning tegner sig for 30 pct. af hans gerninger.

(artikel i Kinabladet, Nr. 61, Forår 2014)